ΑΘΗΝΑ
02:52
|
24.04.2024
Έχουν προηγηθεί διατάγματα που απαγορεύουν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα, όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, στην πίτσα ή τα ζυμαρικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μελόνι στην Ιταλία προωθεί ένα νομοσχέδιο που προβλέπει το να απαγορευθεί το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, επικαλούμενη την ιταλική παράδοση σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα και την προστασία της υγείας.

Εάν το νομοσχέδιο περάσει, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Ο Φραντσέσκο Λολομπριγκίτα, ο οποίος διευθύνει το ανανεωμένο υπουργείο γεωργίας και επισιτιστικής κυριαρχίας, μίλησε για τη σημασία της ιταλικής διατροφικής παράδοσης.

Η αγροτική συνομοσπονδία Coldiretti τάχθηκε υπέρ πρότασης.

Ωστόσο, ορισμένες φιλοζωικές ομάδες, υποστήριξαν ότι το εργαστηριακό κρέας αποτελεί λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Η Coldiretti και άλλες ενώσεις έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των «φυσικών τροφίμων εναντίον συνθετικών τροφίμων» και η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ήρθε μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα, όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες, στην πίτσα ή τα ζυμαρικά.

Οι υπουργοί ανέφεραν την πολύτιμη μεσογειακή διατροφή της Ιταλίας ως κίνητρό τους και για τα δύο μέτρα.

Ο Λολομπριγκίτα, ο οποίος προέρχεται κι εκείνος, όπως και η Μελόνι, από το ακροδεξιό «Αδερφοί της Ιταλίας» δήλωσε: «Τα εργαστηριακά προϊόντα δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης τροφίμων και κρασιού, με τις οποίες συνδέεται ένα μέρος της [ευρύτερης] παράδοσής μας».

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε από τους αρμόδιους υπουργούς την Τρίτη, προβλέπει το να απαγορευτούν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα, είτε πρόκειται για κρέας, είτε για ψάρια ή γάλα.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από «προσεκτική αξιολόγηση». Το 2020 η Σιγκαπούρη έδωσε ρυθμιστική έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο να χρησιμοποιείται σε κοτομπουκιές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει εγκριθεί καμία έγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) κατέστησε σαφές ότι η κυτταρική γεωργία όπως το καλλιεργημένο κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση… για υγιή και περιβαλλοντικά φιλικά συστήματα τροφίμων».

Σχολιαστές επεσήμαναν ότι η Ιταλία δεν θα ήταν σε θέση να αντιταχθεί στην πώληση συνθετικού κρέατος, που παράγεται εντός της Ε.Ε., όταν αυτό λάβει την έγκριση της Ε.Ε., λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων (Oipa) τόνισε ότι το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, ενώ προέρχεται από ζωικά κύτταρα, αποτελεί μια «ηθική εναλλακτική» που δεν βλάπτει την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.

Ωστόσο, ο Πάολο Ζανέτι, επικεφαλής του ομίλου Assolatte της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων, επαίνεσε την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης.

Είπε στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore ότι οι παραγωγοί γάλακτος αντιμετωπίζουν ένα παράδοξο. Από τη μια, τους ζητήθηκε να επενδύσουν για να κάνουν το προϊόν τους πιο φιλικό προς το περιβάλλον και από την άλλη, «επενδυτές χωρίς ενδοιασμούς» προωθούσαν ένα προϊόν που κάθε άλλο παρά φυσικό είναι «με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα