ΑΘΗΝΑ
16:17
|
25.04.2024
Ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Γάλλου να απαγορευτεί η ταινία. «Δεν φιλοδοξώ να γίνω πορνοστάρ», δήλωσε ο συγγραφέας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Άμστερνταμ δικαίωσε την καλλιτεχνική κολεκτίβα KIRAC (Keeping It Real Art Critics) και απέρριψε το αίτημα του Γάλλου συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ να απαγορευτεί η διαδικτυακή προβολή της πειραματικής ερωτικού περιεχομένου ταινίας που τον εμφανίζει να κάνει σε σεξ με νεαρές γυναίκες. Ειδικότερα, το ολλανδικό δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ταινίας με τίτλο «KIRAC 27» που ζήτησαν ο 67χρονος συγγραφέας και η σύζυγός του, Κιανγιούμ Λισίς Λι, υποστηρίζοντας ότι η προβολή της στο διαδίκτυο μπορεί να βλάψει τη φήμη του καθώς παρουσιάζεται ως «πορνοστάρ».

Στο τρέιλερ της ταινίας σε σκηνοθεσία της κολεκτίβας KIRAC ο ανατρεπτικός συγγραφέας των γαλλικών γραμμάτων εμφανίζεται με πιτζάμες δίπλα σε μια νεαρή γυναίκα με το νυχτικό της να καπνίζει και γελά ενώ ο αφηγητής λέει: «Του είπα ότι ξέρω πολλά κορίτσια στο Άμστερνταμ που θα πήγαιναν με έναν διάσημο συγγραφέα από περιέργεια». Το τρέιλερ ανέβηκε στη σελίδα της κολεκτίβας στο διαδίκτυο τον περασμένο μήνα αλλά κατέβηκε άμεσα.

Το δικαστήριο «αρνείται τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητήθηκαν και καταδικάζει τον Ουελμπέκ να πληρώσει τα έξοδα της διαδικασίας που εκτιμάται ότι ανέρχονται έως σήμερα στα 1.393 ευρώ», δήλωσε ο αρμόδιος για τα ασφαλιστικά μέτρα δικαστής του Άμστερνταμ. «Είναι ακατανόητο πώς ο Ουελμπέκ μετείχε στην κινηματογράφηση εάν θεωρούσε το συμβόλαιο πράγματι προβληματικό», αναφέρει η δικαστική απόφαση.

Ο δικαστής απέρριψε τις διαβεβαιώσεις του Ουελμπέκ, σύμφωνα με τις οποίες είχε υπογράψει το συμβόλαιο γιατί είχε κατάθλιψη και είχε πιει. Ο συγγραφέας χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ απογοητευτική» και «εξετάζει σοβαρά» το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση.

Η όλη ιδέα της ταινίας προέκυψε σε ένα δείπνο στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2022, όταν η σύζυγος του συγγραφέα είπε στον Ολλανδό σκηνοθέτη Στέφαν Ράιτενμπικ ότι ο σύζυγός της θα ήθελε να γυρίσει μια ταινία πορνό για να καταπολεμήσει την αθυμία του, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Ο Ράιτενμπικ στη συνέχεια βιντεοσκόπησε τον Ουελμπέκ στο Παρίσι να κοιμάται με μια συνεργάτρια του σκηνοθέτη, την Γίνι βαν Ρόιεν, φοιτήτρια φιλοσοφίας.

Ο συγγραφέας και η σύζυγός του πήγαν κατόπιν στο Άμστερνταμ τον Δεκέμβριο όπου υπέγραψαν ένα συμβόλαιο για την ταινία. Ο Ολλανδός δικαστής έκρινε ότι ενώ το συμβόλαιο «ήταν κάθε άλλο παρά ισορροπημένο». Ο Ουελμπέκ πολύ αργότερα δήλωσε, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, τα οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το συμβόλαιο τον έθετε «στο έλεος» του σκηνοθέτη. Την ημέρα της υπογραφής «ήμουν κουρασμένος, η ημέρα ήταν μεγάλη και είχα ήδη πιει το απαραίτητο κρασί», δηλώνει ο συγγραφέας στα έγγραφα αυτά. «Δεν φιλοδοξώ να γίνω πορνοστάρ στην ηλικία μου», πρόσθεσε. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών διακόπηκαν λίγο μετά τα γυρίσματα και επιδεινώθηκαν μετά την προβολή του τρέιλερ.

Ο Ολλανδός δικαστής έκρινε ότι ενώ το συμβόλαιο «ήταν κάθε άλλο παρά ισορροπημένο» και παρείχε στον σκηνοθέτη εκτεταμένα δικαιώματα, δεν ήταν παράνομο. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι «ανεπαρκή για να υποθέσουμε ότι η κρίση (του κ. Ουελμπέκ) είχε επηρεαστεί από την κούραση και το αλκοόλ» ή την κατάθλιψη, αναφέρεται στην απόφαση.

«Πάντα είχα σκοπό να κάνω ένα πλήρες πορτρέτο. Ελπίζω ότι ο Μισέλ θα είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα», δήλωσε με ικανοποίηση ο σκηνοθέτης σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο δικηγόρος του. Τον Φεβρουάριο, ο Ουελμπέκ έχασε μια παρόμοια δίκη σε γαλλικό δικαστήριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατροπή στη καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν για βιασμό

Ελεύθερος ο Φλώρος- Απαγορεύεται να πλησιάσει τον Γραμμένο στα 50 μέτρα

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα