ΑΘΗΝΑ
04:09
|
27.04.2024
Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις καταδικάζει τις παρακολουθήσεις, ενώ η Κομισιόν έχει ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επέκρινε την Τρίτη την ελληνική κυβέρνηση για τη χρήση κακόβουλου λογισμικού εναντίον πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψε ότι η εκτελεστική εξουσία εξακολουθεί να περιμένει εξηγήσεις σχετικά με τις άδειες εξαγωγής του λογισμικού κατασκοπείας Predator στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη.

«Τέτοιου είδους κατασκοπεία συμπολιτών και πολιτικών αντιπάλων ξεκάθαρα δε πρέπει να γίνεται. Τα κατασκοπευτικά λογισμικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για τις νόμιμες χρήσεις τους που δεν είναι άλλες από την επιβολή του νόμου και τη διαφύλαξη της ασφάλειας», είπε μεταξύ άλλων ο Ντομπρόβκσις, στην εισήγησή του στη διάρκεια συνεδρίασης της εξεταστικής επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Ο Ντομπρόβσκις επικαλέστηκε ακόμη και την καταγωγή του από τη Λετονία, πρώην μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, για να τονίσει ότι ξέρει «τι σημαίνει για ένα καθεστώς να παρακολουθεί τους πολίτες του».

Ερωτηθείς από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιου Κούλογλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πήρε θέση, καταδίκασε τις παρακολουθήσεις και επισήμανε ότι η Κομισιόν έχει ήδη ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών, ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Κομισιόν έχει απευθύνει αίτημα προς την Ελλάδα για διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγωγικές άδειες του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator σε Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει πάρει μέχρι στιγμής απάντηση.

Όπως αναφέρει εξάλλου σε σχετική ανάρτηση η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές Σόφι ιν’τ Βελντ, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί καμία απάντηση.

«Ο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις ζήτησε διευκρινίσεις από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου σχετικά με τις εξαγωγές λογισμικών κατασκοπείας στο Σουδάν και τη Μαδαγασκάρη. Καμία απάντηση μέχρι στιγμής» έγραψε χαρακτηριστικά σε tweet της η Σόφι ιν’τ Βελντ.

Το λεγόμενο «ελληνικό Γουότεργκεϊτ» κλονίζει την ελληνική πολιτική σκηνή εδώ και μήνες, δημιουργώντας αναταραχή και στις Βρυξέλλες.

Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει ότι δεν αγόρασε ποτέ το λογισμικό κατασκοπείας Predator και οι δραστηριότητες παρακολούθησης πραγματοποιήθηκαν ως μέρος των νόμιμων καναλιών των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η επιτροπή PEGA επιμένουν ότι υπήρξε παράλληλη χρήση του Predator και της «νόμιμης» επιτήρησης.

Η έκθεση της επιτροπής PEGA για τη χρήση spyware στην Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει η κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, έχει μέχρι στιγμής σιωπήσει.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχολίασε ότι οι περισσότεροι βουλευτές του ΕΛΚ της ΕΕ θα «πάρουν έναν αναστεναγμό ανακούφισης» εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές.

«Μέχρι τώρα, αυτοί οι ευρωβουλευτές βρίσκονταν σε πολύ δύσκολη θέση. Θα πρέπει να υπερασπιστούν το αδελφό κόμμα αλλά και την αξιοπρέπειά τους. Αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη ισορροπία με τις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», σχολίασε ο Κούλογλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα