ΑΘΗΝΑ
17:49
|
26.04.2024
Οι συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα και η επανέναρξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Λαβρόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ρωσική πρωτεύουσα έφτασε αργά χθες, Τρίτη, για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις το ιδίου κατά την άφιξή του, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να τεθεί το θέμα του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA).

«Η Ρωσία έπαιξε αποτελεσματικό ρόλο στον νέο γύρο των συνομιλιών στη Βιέννη. Οι Ρώσοι συνάδελφοί μας συνεχίζουν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την επιστροφή όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι η Τεχεράνη προμηθεύει με drones τη Μόσχα, ο Ιρανός διπλωμάτης τόνισε ότι «η συνεργασία στον τομέα της άμυνας είναι ένα από τα θέματα της διμερούς ατζέντας, ενώ δεν στρέφεται εναντίον καμίας τρίτης χώρας».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακοίνωσε το ταξίδι, οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν «διάφορες πτυχές των διμερών σχέσεων, καθώς και θέματα της περιφερειακής και διεθνούς ατζέντας αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Αναφερόμενο στο περιεχόμενο των επαφών που θα έχει ο Αμπντολαχιάν στη ρωσική πρωτεύουσα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε, επικαλούμενο τον Ιρανό πρεσβευτή στη Ρωσία, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου και την εντατικοποίηση των εργασιών της κοινής διακυβερνητικής επιτροπής για την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι ακόμα οι προετοιμασίες για μια συνάντηση των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία για τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας. Εξάλλου, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα της Συρίας – στο πλαίσιο της Αστάνα – αλλά πιθανόν και το θέμα της Ουκρανίας.

Οι δύο υπουργοί εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης για την γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο πλαίσιο προηγούμενης ανακοίνωσης για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα