ΑΘΗΝΑ
10:16
|
30.04.2024
Αποφασίστηκε η κατανάλωση ενέργειας  από ΑΠΕ να φθάσει στο 42,5% ως το 2030, δηλαδή να διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο διπλασιασμό της κατανάλωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέχρι το 2030 συμφώνησαν σήμερα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συμβούλιο της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρω-ενωσιακής «πράσινης συμφωνίας» που είναι γνωστή σαν Fit for 55.

Μεταξύ άλλων ορίζεται πως η κατανάλωση ενέργειας  από ΑΠΕ θα πρέπει να φθάσει στο 42,5% ως το 2030, δηλαδή να διπλασιαστεί σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Συνιστάται επίσης στις χώρες-μέλη να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο του 45%.

Συμφωνήθηκε επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες ή ανεμόμυλους, ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων. Η μέγιστη περίοδος για τις εθνικές αρχές για την έγκριση νέων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι 12 μήνες, εάν βρίσκονται στις λεγόμενες «περιοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Εκτός τέτοιων περιοχών, η διαδικασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24 μήνες.

Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη των ΑΠΕ προβλέπεται να οδηγήσει σε μείωση κατά 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερο μερίδιο προηγμένων βιοκαυσίμων και πιο φιλόδοξη ποσόστωση για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο.

Η Επιτροπή χαιρέτισε την προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενίσχυση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Αυτή η συμφωνία φέρνει την ΕΕ ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση της νομοθεσίας «Fit for 55» για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων REPowerEU. Η συμφωνία αυξάνει τον δεσμευτικό στόχο της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030 στο ελάχιστο 42,5%, από τον τρέχοντα στόχο του 32% και σχεδόν διπλασιάζοντας το υπάρχον μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ», αναφέρει η Επιτροπή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αφγανιστάν: Έξι νεκροί από επίθεση σε τέμενος

Επιστροφή πινακίδων ενόψει Πάσχα

Καρυστιανού για Μάτι: «Μαύρη μέρα για τη δικαιοσύνη»

Δεκαπλάσια κέρδη για την Samsung έφερε η άνοδος στις τιμές των τσιπ μνήμης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα