ΑΘΗΝΑ
18:10
|
24.04.2024
Η ΔΟΕ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η έκδοση αυτών των συστάσεων δεν ισοδυναμεί με τελική απόφαση για το ζήτημα της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του 2024.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μοιάζει να επιμένει στην άποψη να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν υπό ουδέτερη ολυμπιακή σημαία, παρά τις αντιδράσεις της Ουκρανίας, αποκαλύπτοντας την Τρίτη μια σειρά από «συστάσεις» για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις.

«Η συμμετοχή αθλητών με ρωσικά και λευκορωσικά διαβατήρια σε διεθνείς αγώνες λειτουργεί», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στην ομιλία του πριν από τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΔΟΕ στη Λωζάνη. «Δεν υπήρξαν περιστατικά ασφαλείας σε κανέναν από αυτούς τους αγώνες», πρόσθεσε.

Στην απόφασή της η ΔΟΕ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η έκδοση συστάσεων δεν αντιστοιχεί σε τελική απόφαση για το ζήτημα της συμμετοχής αθλητών και του προσωπικού υποστήριξής τους με ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 ή τους Χειμερινούς του Μιλάνο-Κορτίνα το 2026.

Η ΔΟΕ διευκρίνισε πως «θα λάβει αυτήν την απόφαση την κατάλληλη στιγμή κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια και χωρίς να δεσμεύεται από τα αποτελέσματα προηγούμενων Ολυμπιακών προκριματικών αγώνων».

Οι συστάσεις

  1. Αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο πρέπει να αγωνίζονται μόνο ως μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές.
  2. Ομάδες αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο δεν μπορούν να αγωνίζονται.
  3. Οι αθλητές που υποστηρίζουν ενεργά τον πόλεμο δεν μπορούν να αγωνιστούν. Επίσης αυτό ισχύει και για το προσωπικό υποστήριξης.
  4. Οι αθλητές που είναι συμβεβλημένοι με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας δεν μπορούν να αγωνιστούν. Δεν επιτρέπεται η είσοδος προσωπικού υποστήριξης με συμβόλαιο με τις ρωσικές ή λευκορωσικές στρατιωτικές υπηρεσίες ή υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας.
  5. Οποιοσδήποτε τέτοιος ουδέτερος αθλητής, όπως όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες αθλητές, πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις αντιντόπινγκ που ισχύουν.
  6. Οι κυρώσεις κατά των υπευθύνων του πολέμου, των κρατών και κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ.
    • Δεν υπάρχουν διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώνονται ή υποστηρίζονται από διεθνείς ομοσπονδίες ή εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
    • Καμία σημαία, ύμνος, χρώματα ή οποιαδήποτε άλλη ταυτότητα αυτών των χωρών δεν εμφανίζεται σε καμία αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του χώρου διεξαγωγής.
    • Κανένας κυβερνητικός ή κρατικός αξιωματούχος της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορεί να προσκληθεί ή να διαπιστευθεί για οποιαδήποτε διεθνή αθλητική διοργάνωση ή συνάντηση.

Η ΔΟΕ ανέφερε επιπλέον ότι «θα παρακολουθεί στενά την πλήρη εφαρμογή αυτών των συστάσεων από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» και πως αυτό «θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα» στην απόφασή της σχετικά με το τι θα γίνει στους Ολυμπιακούς του 2024 και τους Χειμερινούς του 2026.

Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή: Απαράδεκτες οι ανακοινωθείσες συστάσεις

Οι «συστάσεις» έχουν ήδη κατακριθεί ως «μεροληπτικές» από τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC). Ο πρόεδρός της, Στάνισλαβ Ποζνιάκοφ, είπε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές ισοδυναμούν με «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και είναι σαφώς παραβιάσεις των αρχών της ίδιας της ΔΟΕ και του καταστατικού του ΟΗΕ.

«Οι ανακοινωθείσες συστάσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Το ουδέτερο καθεστώς είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που επισήμανε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Θεωρούμε τους προτεινόμενους όρους παράλογους, νομικά άκυρους και υπερβολικούς», είπε ο Ποζνιάκοφ στους δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επέκρινε επίσης την απαγόρευση της συμμετοχής σε ομαδικά αθλήματα, δηλώνοντας ότι επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των Ρώσων αθλητών. «Όσον αφορά την απαγόρευση συμμετοχής Ρώσων σε ομαδικούς αγώνες, εδώ, κατά τη γνώμη μας, δεν πρόκειται απλώς για διακρίσεις βάσει διαβατηρίου, αλλά και για τους κλάδους που εκπροσωπούν», είπε ο πρόεδρος της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βίντεο με Ισραηλινό όμηρο που κατηγορεί Νετανιάχου και στρατό έδωσε η Χαμάς

Δεμένα τα πλοία την Μ. Τετάρτη – Απεργεί η ΠΝΟ

Πάει τέλειωσε ο Γιαννάκης το καλό παιδί, λέει ο Καλλιάνος για τη νοσηλεία του πατέρα του

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα