ΑΘΗΝΑ
21:13
|
19.04.2024
Για τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου που κατασκευάζεται από την ρωσική κρατική εταιρία Rosatom.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου που θα πραγματοποιηθούν στις 27 Απριλίου, είπε χθες Τετάρτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή του Κρεμλίνου. Αλλά η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο δημιούργησε το ΔΠΔ.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Ακούγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία, έργο κόστους 20δισ. δολαρίων, συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 MW.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα