ΑΘΗΝΑ
10:07
|
05.05.2024
Ο Ιταμάρ Μπεν Γκιβρ δεν χάνει ούτε λεπτό. Βάζει μπρος τα σχέδια για την επικίνδυνη συγκρότηση Εθνοφρουράς διά πάσα χρήση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία πρώτη ιδέα για το πώς σκέφτεται ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ την σχεδιαζόμενη «Εθνοφρουρά» έδωσε σήμερα ο ίδιος στη διάρκεια δηλώσεων που έκανε σε δημοσιογράφους με αφορμή την υποβολή σχετικού σχεδίου προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Κυριακής, 2 Απριλίου.

Όπως ανέφερε, θα απαρτίζεται από περίπου 2.000 άτομα που θα έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους αστυνομικούς αλλά θα υπακούν αποκλειστικά στις δικές του εντολές και του υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας. Θα έχουν ως καθήκον την καταπολέμηση του «εθνικιστικού εγκλήματος» (που δεν το προσδιόρισε…), την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» (σ.σ. όρο που χρησιμοποιεί ο ίδιος όταν αναφέρεται στους Παλαιστίνιους που κάνουν ένοπλη αντίσταση η οποία προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο), την αποκατάσταση τάξης «όπου χρειάζεται» σε όλη την επικράτεια.

Ο Μπεν Γκβιρ που ηγείται του ακροδεξιού, ρατσιστικού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς» (Otzma Yehudit) πριν καν αναλάβει τη νεοσύστατη θέση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας επανειλημμένα ζητούσε τον «τερματισμό της ανομίας» σε τμήματα της ερήμου Νεγκέβ, που όπου ζουν αραβικές νομαδικές κοινότητες Βεδουίνων και έχουν βάλει στο μάτι οργανώσεις Εβραίων εποίκων.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του στην ανάγκη «αποκατάστασης τάξης» αρκετοί θεωρούν πως αναφερόταν σε ισραηλινές πόλεις με σημαντικό αραβικό πληθυσμό όπως οι πόλεις Λοντ και Ράμλε όπου συχνά καταγράφεται λόγω ανομίας και φτώχειας υψηλή εγκληματικότητα.

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ που στις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη ηγούνταν μαζί με τον επίσης ακροδεξιό σιωνιστή υπουργό Οικονομικών, Μπετσαλέλ Σμότριτς, του μπλοκ «Θρησκευτικός Σιωνισμός» πήρε την διαβεβαίωση από τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως θα μπορεί να συγκροτήσει μία νέα δύναμη «ασφαλείας», την Εθνοφρουρά, ως τον Ιούλιο οπότε αναμένεται πως θα κρατήσει ο διάλογος με την αντιπολίτευση και η προσωρινή «εκεχειρία» με την κυβέρνηση πάνω στο πολύκροτο νομοσχέδιο «δικαστικών μεταρρυθμίσεων» που υπονομεύει το ρόλο του Ανώτατου Δικαστηρίου και των δικαστικών αρχών από την εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εάν πάρει το «πράσινο φως» την Κυριακή ο Μπεν Γκβιρ από το υπουργικό συμβούλιο τότε σε επόμενη φάση θα συγκροτηθεί επιτροπή για τη  συγκρότηση Εθνοφρουράς από το πρωθυπουργικό γραφείο, τα υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, την ισραηλινή αστυνομία και τον στρατό. Η επιτροπή ακολούθως θα πρέπει να παρουσιάσει τις προτάσεις της σε 60 μέρες από την συγκρότησή της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα