ΑΘΗΝΑ
12:45
|
19.04.2024
Διενεργείται έρευνα για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», ενώ έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ φερόμενοι ως δράστες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα για «ανθρωποκτονία» κι έχουν ταυτοποιηθεί 8 φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τον θάνατο 39 μεταναστών σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες, πάνω στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι μεξικανικές αρχές.

Όλα τα θύματα ήταν άνδρες και η κυβέρνηση του Μεξικού δέχεται περισσότερες πιέσεις να διερευνήσει τον θάνατο των ανθρώπων, καθώς οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι γυναίκες μετανάστριες στο κέντρο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

«Κανένας από τους δημόσιους λειτουργούς και κανένας από τους ιδιωτικούς φρουρούς δεν έκανε το παραμικρό για να ανοίξει την πόρτα στους μετανάστες που βρίσκονταν στο εσωτερικό ενώ φλεγόταν», δήλωσε η εισαγγελέας Σάρα Ιρένε Ερερίας Γκέρα, ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την επομένη της τραγωδίας.

Διενεργείται έρευνα για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή και «πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», πρόσθεσε η εισαγγελέας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν και άλλα κακουργήματα.

Ένα σύντομο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη – που φαίνεται να είναι πλάνα ασφαλείας από το εσωτερικό του κέντρου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς – δείχνει άνδρες να κλωτσάνε στα κάγκελα μιας κλειδωμένης πόρτας καθώς το κελί τους γέμιζε καπνό.

Σε πρώτο πλάνο, στην άλλη πλευρά της αίθουσας, τρεις φρουροί, οι δύο ένστολοι, φεύγουν, του γυρίζουν την πλάτη χωρίς να του προσφέρουν καμιά βοήθεια.

Ένας άνδρας που επέζησε από τη φωτιά, ένας νοσηλευτής και ένας υπάλληλος ασφαλείας στην κυβέρνηση της πολιτείας Τσιουάουα, όπου βρίσκεται η Σιουδάδ Χουάρες, είπαν όλοι ότι η πόρτα του κελιού όπου κρατούνταν οι άνδρες παρέμεινε κλειδωμένη καθώς η φωτιά και ο καπνός εξαπλώθηκαν.

Μόλις έφτασαν οι διασώστες, η πόρτα άνοιξε, είπαν. Παραμένει ασαφές πόσος χρόνος πέρασε από την ανάφλεξη της φωτιάς και το άνοιγμα της πόρτας.

Η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες συμπλήρωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ πρόσωπα που φέρονται να έχουν ποινικές ευθύνες.

Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) και πέντε εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, διευκρίνισε η κυρία Ροδρίγκες.

«Ποιος δεν άφησε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν; Είναι σαφές ότι υπάρχει σοβαρό έγκλημα», αναρωτήθηκε η Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκεζ, σημειώνοντας ότι το βίντεο ήταν μέρος της έρευνας. «Δεν ήταν ικανοί να ανοίξουν μια πύλη».

«Φαίνεται ότι αυτοί οι φύλακες δεν είχαν καμία εκπαίδευση», είπε, ενώ πρόσθεσε η Ροδρίγκεζ πως θα εξεταστούν τα πρωτόκολλα έκτακτης ανάγκης και εάν η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας ήταν κατάλληλα εκπαιδευμένη.

Ζητήθηκε από δικαστές να εκδοθούν τουλάχιστον τέσσερα εντάλματα σύλληψης ως χθες, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» για την τραγωδία στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σιουδάδ Χουάρες.

«Δεν θα κρύψουμε τίποτα και δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ.

Αρχικά, ο μεξικανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει πως οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε στρώματα, σε ένδειξη «διαμαρτυρίας». «Υποθέτουμε πως έμαθαν πως επρόκειτο να απελαθούν, να μετακινηθούν», είπε την Τρίτη, μερικές ώρες μετά την τραγωδία αυτή άνευ προηγουμένου σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μεξικό.

Η πυρκαγιά, μια από τις πιο θανατηφόρες τραγωδίες των μεταναστών εδώ και χρόνια, σημειώθηκε καθώς οι ΗΠΑ και το Μεξικό δίνουν μάχη για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα ρεκόρ των συνοριακών διελεύσεων στα κοινά τους σύνορα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρόστιμα 1.480.000 εκατ. ευρώ σε JYSK, Leroy Merlin, Πλαίσιο-Πλασματικές εκπτώσεις

Κακοκαιρία: Στη Θεσσαλία προληπτικά ο Κικίλιας

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

MyCoast: Η νέα πλατφόρμα καταγγελιών για παραλίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα