ΑΘΗΝΑ
20:33
|
15.05.2024
Στην «ταχέως κλιμακούμενη βία στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη» αναφέρθηκαν οι Σάντερς, Μπόουμαν, Οκάσιο-Κορτέζ και άλλα μέλη του Κογκρέσου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζαμάλ Μπόουμαν, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς και αρκετοί άλλοι Αμερικανοί νομοθέτες καλούν την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν να εξετάσει εάν τα όπλα που πωλούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Σε επιστολή προς τον Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπόουμαν, καθώς και οι αντιπρόσωποι Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, Ιλχάν Ομάρ, Μπέτι Μακκόλουμ και άλλοι ανέφεραν «την ταχέως κλιμακούμενη βία στην κατεχόμενη Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη και τις ανησυχητικές ενέργειες της νέας ακραίας δεξιάς ισραηλινής κυβέρνησης» ως τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρξει μια τέτοια έρευνα.

Ανέφεραν ότι οι ανησυχίες τους για «τις επιδεινούμενες συστημικές παραβιάσεις των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ισραηλινή κυβέρνηση έχουν βαθύνει και έχουν γίνει πιο πιεστικές υπό τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση».

Η επιστολή καλεί την κυβέρνηση Μπάιντεν να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς και να διερευνήσει εάν οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του αμερικανικού νόμου ή για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Καλούμε τη κυβέρνησή σας να διασφαλίσει ότι όλη η μελλοντική ξένη βοήθεια προς το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των όπλων και του εξοπλισμού, δεν χρησιμοποιείται για την υποστήριξη κατάφωρων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων με την ενίσχυση της παρακολούθησης τελικής χρήσης και της οικονομικής παρακολούθησης», καταλήγει η επιστολή.

Για το οικονομικό έτος 2023, το Κογκρέσο των ΗΠΑ διέθεσε 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Ισραήλ και περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια «σε χρηματοδότηση για άλλα συνεργατικά αμυντικά και μη αμυντικά προγράμματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα εναέριας ασφάλειας Iron Dome «αναπτύχθηκε με τη βοήθεια χρηματοδότησης από την Ουάσιγκτον και και οι δύο κυβερνήσεις έχουν δικαίωμα βέτο στις προτάσεις να το μοιραστούν», σύμφωνα με την Washington Post.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους περισσότερες από 40 φορές για να προστατεύσουν τον στενό σύμμαχό τους από το να θεωρηθεί υπεύθυνος για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά των Παλαιστινίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Νεκρό βρέφος στη Βραυρώνα: Βρέθηκαν προθανάτια και μεταθανάτια χτυπήματα

Σφοδρός επικριτής του Σλοβάκου πρωθυπουργού ο 71χρονος δράστης

Χιλιάδες Καναδοί εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω πυρκαγιών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα