ΑΘΗΝΑ
02:31
|
10.05.2024
Πιστοί απέτρεψαν την είσοδο της επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού στη μονή. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και έκρυθμη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως όλα δείχνουν η κατάληψη της ιστορικής μονής Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) και η παράδοσή της στην αντίπαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OUC), δεν θα είναι μια τόσο εύκολη άσκηση για την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Πιστοί που έχουν συγκεντρωθεί στη μονή, καθώς έληξε τα μεσάνυχτα το τελεσίγραφο των ουκρανικών αρχών προς τους μοναχούς να την εγκαταλείψουν, απέτρεψαν σήμερα την προγραμματισμένη επίσκεψη της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισμού που έφτασε προκειμένου να παραλάβει τον χώρο.

Μερικές δεκάδες πιστών, κυρίως γυναίκες συγκεντρώθηκαν μετά το κάλεσμα του ηγούμενου της μονής Παύλου στην πύλη της μονής ψάλλοντας και όταν αντιλήφθηκαν ότι η επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού μπήκε από την άλλη πλευρά κινούμενη προς τον κεντρικό ναό, κατευθύνθηκαν προς τα εκεί και απέκλεισαν την είσοδο.

Η επικεφαλής της επιτροπής – η διευθύντρια του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς – αναγκάστηκε να αποσυρθεί μετά από σύντομο διάλογο με τους πιστούς, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει εδώ και λίγες ημέρες τον χώρο και ελέγχουν όλους τους εισερχόμενους και εξερχόμενους από την μονή, δεν αντέδρασαν.

Μιλώντας στο ουκρανικό BBC, η εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού ανέφερε πως η επιτροπή δεν αποχώρησε λόγω των διαμαρτυριών, αλλά γιατί οι εκπρόσωποι του μοναστηριού απλά δεν τους άνοιξαν το ναό. Πρόσθεσε δε ότι από σήμερα έπρεπε να ξεκινήσει η σύνταξη των πράξεων παραλαβής των χώρων. «Εάν δεν μας επιτρέψουν να μπούμε, τότε απλώς θα επιθεωρήσουμε τις εγκαταστάσεις από έξω και θα συντάξουμε κατά κάποιο τρόπο εκθέσεις όπως το επιτρέπει η κατάσταση», τόνισε.

Αν και χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι καυχήθηκε για «ένα βήμα για την ενίσχυση της πνευματικής ανεξαρτησίας του κράτους και την προστασία της κοινωνίας από την και κυνική χειραγώγηση της Μόσχας», η κατάσταση μοιάζει παγωμένη, καθώς η UOC προσέφυγε στο Οικονομικό Δικαστήριο κατά της απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού να τερματίσει τη μίσθωση του μοναστηριού.

Η πρώτη δικαστική συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 26 Απριλίου και ως τότε όλα δείχνουν πως η UOC δεν έχει καμία πρόθεση για παραχωρήσεις ή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την εκδίωξη της επιτροπής, ο Μητροπολίτης Παύλος ευλόγησε τους πιστούς και ζήτησε να συνεχίσουν να προστατεύουν την μονή και να προσεύχονται γι’ αυτήν, μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, ο ανταποκριτής του OPEN στην Μόσχα με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι Κίεβο αποφάσισε ή είναι κοντά σε απόφαση να εισβάλει & βίαια να εκδιώξει τους μοναχούς από την πιο ιερή μονή της σλαβικής Ορθοδοξίας, τη Λαύρα των Σπηλαίων.

Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει εν μέρει κερδίσει την πρωτοβουλία από τις αρχές. Το πώς το υπουργείο Πολιτισμού θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη στρατηγική της έξωσης του μοναστηριού και των δομών της UOC υπό τέτοιες συνθήκες είναι ασαφές.

Χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας και την απομάκρυνση των πιστών με τη βία, η υπόθεση παραμένει σε αδιέξοδο, καθώς μια αστυνομική επέμβαση εναντίον ηλικιωμένων πιστών και κυρίως γυναικών, δεν θα ήταν καλή για το προφίλ του καθεστώτος του Κιέβου, την ώρα που το βίντεο με την αστυνομική βία στην εκκλησία στο Ιβάνο-Φρανκίβσκ κάνει τον γύρο του κόσμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Καρατομήθηκε ο αρχηγός της κρατικής φρουράς Ουκρανίας

Ένας νεκρός και μία τραυματίας από ένοπλη επίθεση στον Βύρωνα

Ενθουσιασμός για την εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στη Eurovision

Αντιδρά το ΚΚΕ στη φιέστα Μητσοτάκη στο νοσοκομείο Αττικόν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα