ΑΘΗΝΑ
12:12
|
17.05.2024
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέβασε τους τόνους και τις προειδοποιήσεις πριν το επικείμενο ταξίδι της στην Κίνα μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας θα εξαρτηθούν εφεξής από την περαιτέρω στάση του Πεκίνου έναντι του πολέμου της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα εν είδει απειλής η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιλέγοντας εμμέσως ένα πιθανώς κακοτράχαλο μονοπάτι έντασης μολονότι παραδέχθηκε πως το συμφέρον της Ευρώπης είναι να συνεχίσει να συνδιαλέγεται με τη χώρα αυτή.

«Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς: ο τρόπος με τον οποίο θα συνεχίσει να ενεργεί η Κίνα έναντι που πολέμου του Πούτιν θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της στις Βρυξέλλες ενόψει της επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Κίνα την ερχόμενη βδομάδα μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η επίσκεψη αυτή θα γίνει ένα 15ήμερο από την ιστορική επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα όπου έπλεξε το εγκώμιο της «ειδικής σχέσης» της Κίνας με τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν διαβλέποντας μία νέα πολυπολική διεθνή τάξη πραγμάτων.

Η Κίνα, η οποία ουδέποτε κατήγγειλε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πρότεινε το Φεβρουάριο ένα «ειρηνευτικό σχέδιο» για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να παραμένουν υπονομεύοντας εμμέσως το ρόλο της Κίνας ως διεθνούς μεσολαβητή απαιτώντας παράλληλα από το Πεκίνο να μην προμηθεύσει με όπλα τη Μόσχα, όπως κάνουν οι ίδιες προς την κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε άλλο σημείο της σημερινής ομιλίας της η φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κίνας πως «αντί να αναστατωθεί από την ωμή και παράνομη εισβολή στην Ουκρανία διατηρεί τη ‘χωρίς όρια’ φιλία του με τη Ρωσία του Πούτιν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και πρόσθεσε:

«Η Κίνα έχει καθήκον να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης. Όμως αυτή η ειρήνη δεν μπορεί να είναι δίκαιη παρά μόνο αν είναι βασισμένη στο σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο επικυρώσει τις ρωσικές προσαρτήσεις, απλούστατα δεν είναι βιώσιμο».

Η σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα είναι μια «από τις πιο περίπλοκες και σημαντικές» στον κόσμο, υπογράμμισε αυτή η τελευταία στην ομιλία της. Όμως έγινε «πιο μακρινή και πιο δύσκολη» στη διάρκεια των τελευταίων ετών, πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό. «Η σχέση μας είναι υπερβολικά σημαντική για να τη θέσουμε σε κίνδυνο μη προσδιορίζοντας τις προϋποθέσεις για μια υγιή δέσμευση», επέμεινε. Όμως «η Κίνα έχει γίνει πιο καταπιεστική στο εσωτερικό και πιο επιθετική στο εξωτερικό», είπε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπενθυμίζοντας πως ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε από τους Κινέζους να «προετοιμασθούν για μάχη».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε μεταβεί στις 10 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν προκαλώντας δυσαρέσκεια στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και σε ορισμένους ηγέτες χωρών της ΕΕ επειδή ουσιαστικά ευθυγράμμισε την Ευρωπαϊκή Ένωση με την γραμμή ρήξης που ακολουθεί εδώ και χρόνια η Ουάσιγκτον δίχως να έχει το «πράσινο φως» από αυτούς.

Πήγαινε-έλα Ευρωπαίων στην Κίνα

Πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλαπλασιάσει τις επαφές με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Πεκίνο, επισημαίνοντας πως η «φωνή» της Κίνας «πρέπει να ακουσθεί, αν θέλουμε να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος» στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς το Νοέμβριο, είναι ο δεύτερος ηγέτης μιας χώρας της ΕΕ που μεταβαίνει στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, πριν από περισσότερο από τρία χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος έγινε δεκτός το Δεκέμβριο από τον Σι Τζινπίνγκ, πρόκειται να συμμετάσχει σε μία επικείμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας, μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί κάποια ημερομηνία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ράφα: 13 ΥΠΕΞ καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ

Μαζική δηλητηρίαση μαθητών που κατανάλωσαν σχολικά γεύματα στη Λαμία

Η Ισπανία αρνείται άδεια ελλιμενισμού σε πλοία που μεταφέρουν όπλα στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα