ΑΘΗΝΑ
23:12
|
25.04.2024
Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Ισημερινού ανακοίνωσε πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία παύσης και παραπομπής του προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συνταγματικό δικαστήριο του Ισημερινού δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ακροάσεις για την πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που ζητήθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης για φερόμενη διαφθορά σε κρατικές εταιρείες, μπορούν να συνεχιστούν.

Μετά από αυτή την απόφαση, είναι πιθανό ο Λάσο να διαλύσει τη συνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τόσο για τη θέση του όσο και για τις βουλευτικές έδρες.

Η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση μομφής που ασκήθηκε στον Λάσο, ανέφερε το γραφείο Τύπου του προέδρου σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter, αλλά θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και θα επικυρώσει την αθωότητα του Λάσο.

Πενήντα εννέα βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν επισήμως τις ακροάσεις στα μέσα Μαρτίου, κατηγορώντας τον Λάσο για συμμετοχή σε υπεξαίρεση και δωροδοκία, κάτι που πάντα ο ίδιος αρνιόταν.

Το δικαστήριο αποφάσισε την Τετάρτη να επιτρέψει τη συνέχιση της ακρόασης για τις κατηγορίες για υπεξαίρεση, αλλά αποφάσισε να μην επιτρέψει σε άλλες δύο κατηγορίες που σχετίζονται με φερόμενη κατάχρηση εξουσίας να προχωρήσουν.

Η έγκριση του δικαστηρίου επιτρέπει στη συνέλευση να πραγματοποιήσει τις ακροάσεις, αλλά δεν αποτελεί υποστήριξη των αξιώσεων των δικαστών.

«Αυτό το δικαστήριο προτρέπει τα θεσμικά όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία παραπομπής να ενεργούν πάντα σύμφωνα με τα δικαιώματα που προβλέπονται από το σύνταγμα και το κράτος δικαίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν αυτό το μήνα μια έκθεση που κατηγορεί τον Λάσο για διασυνδέσεις με πιθανά εγκλήματα κατά της κρατικής ασφάλειας και της δημόσιας διοίκησης, εν μέσω ερευνών από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για ύποπτη δωροδοκία σε κρατικές εταιρείες.

Οι νομοθέτες ψήφισαν επίσης τον αποχαρακτηρισμό των φακέλων που σχετίζονται με έρευνες για διαφθορά σε αναζήτηση αποδεικτικών στοιχείων για τη στήριξη της απόπειρας παραπομπής, αλλά ούτε ο Λάσο ούτε κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του εμφανίστηκαν στα έγγραφα.

Οι υποστηρικτές των προσπαθειών παραπομπής χρειάζονται 92 ψήφους από τη συνέλευση των 137 μελών για να επικρίνουν ή να απομακρύνουν τον Λάσο εάν η διαδικασία φτάσει σε τελική ψηφοφορία. Στελέχη της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής βουλευτές από το κόμμα του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορρέα, δήλωσαν βέβαιοι ότι μπορούν να φτάσουν σε αυτό το ποσοστό.

Το σύνταγμα κατοχυρώνει τον λεγόμενο «αμφίδρομο θάνατο» – επιτρέποντας στον Λάσο να προκηρύξει εκλογές τόσο για τη θέση του όσο και για τη βουλή αντί να αντιμετωπίζει ακροάσεις.

Οι βουλευτές που επιλέχθηκαν μέσω εκλογικών ψήφων θα υπηρετήσουν μόνο μέχρι να διεξαχθούν οι κανονικά προγραμματισμένες εκλογές του 2025.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα