ΑΘΗΝΑ
17:57
|
04.05.2024
Πλησιάζει το 6% δημοσκοπικά η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Καταλυτικός αναμένεται ο ρόλος εκείνων που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ψηφίσουν και τι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαφορά 5,8 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυπώνει η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας  Metron Analysis που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 7 και 13 Μαρτίου και παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του  Mega.

Σημαντικός, αν όχι καταλυτικός, εμφανίζεται ο ρόλος των αναποφάσιστων πολιτών που φθάνουν το 8,5% των ερωτηθέντων και μαζί με το 3,3% που απάντησε «Δεν ξέρω-Δεν απαντώ» φθάνουν στο 11,8%.

Επίσης, στη δημοσκόπηση καταγράφεται ευρεία ύπαρξη «γκρίζας ζώνης», πολιτών που δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν και τι θα ψηφίσουν, ενώ το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται σε τροχιά για διψήφιο ποσοστό, λίγο κάτω του 12%.

Ειδικότερα, τα κόμματα καταγράφουν στην εκτίμηση ψήφου (σε παρένθεση η πρόθεση ψήφου):

Νέα Δημοκρατία 32,5% (26,2%)

ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 26,7% (21,5%)

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής 11,7% (9,4%)

ΚΚΕ 7,1% (5,7%)

Ελληνική Λύση 5,2% (4,2%)

ΜέΡΑ25 4,9% (3,9%)

Κόμμα Κασιδιάρη (“Εθνικό Κόμμα Έλληνες”) 4,7% (3,8%)

Στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 36%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λαμβάνει 17%, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ποιο κόμμα πιστεύουν ότι θα αναδειχθεί πρώτο ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν οι ίδιοι, οι πολίτες απάντησαν κατά 65% η ΝΔ, κατά 21% ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποσοστό 4% το ΠΑΣΟΚ.

Η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, εκτιμά το 63%, ενώ το 30% απαντά ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η οικονομία, η ακρίβεια και οι πολιτικοί (πολιτικό σύστημα) εμφανίζονται ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, σύμφωνα με την εκτίμηση των πολιτών.  Τουρισμός, αμυντική θωράκιση, ψηφιακός μετασχηματισμός και εξωτερική πολιτική εμφανίζονται ως τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, ενώ διαφθορά, εγκληματικότητα, πληθωρισμός και εργασιακά αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα πάντα με τους πολίτες.

Υπέρ της «αλλαγής» τάσσεται το 63%, ενώ υπέρ της “συνέχειας” το 34%.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο καταγράφεται η παρακάτω εικόνα:

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των ερωτηθέντων απέναντι σε κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη. Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάσσεται το 46% και υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασιας το 51%. Δεν ξέρει ή δεν απαντά το 3% των ερωτηθέντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Κατολισθήσεις, πλημμύρες σάρωσαν το νότιο Σουλαουέζι της Ινδονησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα