ΑΘΗΝΑ
14:58
|
25.04.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγορείται ότι είπε ψέματα στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 23 Φεβρουαρίου, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ανακρίθηκε για περισσότερες από τρεις ώρες από μια κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από εννέα βουλευτές που εκπροσωπούσαν όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Συντηρητικού κόμματος του Τζόνσον. Η επιτροπή διερευνά εάν ο Τζόνσον είπε ψέματα ή «παραπλάνησε» το κοινοβούλιο σχετικά με συγκεντρώσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν σε λοκντάουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η επιτροπή θα μπορούσε να αποφασίσει το μέλλον του Τζόνσον.

Στις αρχές του 2022, όταν εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στον τύπο για τα «πάρτι» στην κατοικία και το γραφείο του Πρωθυπουργού στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον είπε στο κοινοβούλιο ότι οι συγκεντρώσεις ήταν «συνεδριάσεις εργασίας» και επέμεινε ότι είχε ακολουθήσει τις οδηγίες για τον κορονοϊό που επέβαλαν κοινωνική απόσταση. Οι έρευνες κατά τη διάρκεια του 2022, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, αποκάλυψαν ότι τουλάχιστον 15 συγκεντρώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ. Περίπου 83 άτομα έλαβαν πρόστιμο από την αστυνομία για παραβίαση των κανόνων λοκντάουν – συμπεριλαμβανομένου του Τζόνσον και του σημερινού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος ήταν υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, κανείς δεν πίστευε πλέον ότι ο Τζόνσον είχε ακολουθήσει τους κανόνες του κορονοϊού. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στον Τζόνσον συνέβαλε στην αναγκαστική παραίτησή του από την πρωθυπουργία στις 7 Ιουλίου 2022.

Το κύριο μέλημα της επιτροπής δεν είναι ούτε οι «συγκεντρώσεις» ούτε τα «πάρτι». Εστιάζει στο αν ο Τζόνσον είπε ψέματα στο κοινοβούλιο. Ακόμη και σε αυτήν την εποχή, το ψέμα ή η «παραπλάνηση» του κοινοβουλίου είναι σοβαρό αδίκημα. Οι βουλευτές μπορεί να αποβληθούν προσωρινά από το κοινοβούλιο ακόμη κι αν κατηγορήσουν άλλους βουλευτές ότι ψεύδονται. Αυτό συνέβη στον Ίαν Μπλάκφορντ όταν κατηγόρησε τον Τζόνσον για παραπλάνηση του κοινοβουλίου σχετικά με τα «πάρτι» της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σκόπιμη ή απερίσκεπτη

Είναι αποδεκτό ότι ο Τζόνσον παραπλάνησε το κοινοβούλιο, αλλά εάν το έκανε λόγω γνήσιου λάθους, δεν αποτελεί αδίκημα εφόσον διορθωθεί το αρχείο. Η επιτροπή διερευνά εάν ο Τζόνσον παραπλάνησε «σκόπιμα» το κοινοβούλιο, εάν ήξερε ότι έλεγε ψέματα ή το έκανε «απερίσκεπτα», δηλαδή εάν είχε επίγνωση ότι αυτά που έλεγε ήταν αναληθή.

Μπροστά στην επιτροπή, ο Τζόνσον ήταν μάχιμος. Αρνήθηκε ότι παραπλάνησε σκόπιμα ή απερίσκεπτα το κοινοβούλιο. Είπε ότι, εκείνη την εποχή, πίστευε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν συναντήσεις εργασίας στις οποίες ακολουθούνταν οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης και ότι κανείς δεν του είχε πει ότι οι κανόνες παραβιάζονταν. Ο Τζόνσον είπε επίσης ότι διόρθωσε το αρχείο μετά τις έρευνες για τις συγκεντρώσεις.

Όταν άρχισε να εξετάζεται από την επιτροπή, οι άμυνες και η ψυχραιμία του Τζόνσον κατέρρευσαν. Οι φωτογραφίες έδειχναν τον Τζόνσον να παρευρίσκεται σε συγκεντρώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ όπου οι άνθρωποι έπιναν και δεν ήταν κοινωνικά αποστασιοποιημένοι. Ο Τζόνσον ισχυρίστηκε ότι ήταν συναντήσεις εργασίας για να ευχαριστήσει το προσωπικό που αποχωρούσε. Είπε ότι τέτοιες συναντήσεις ήταν απαραίτητες για τη διατήρηση του ηθικού. Πρόσθεσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για τον κορονοϊό απαιτούν κοινωνική απόσταση «όπου είναι δυνατόν». Στην ΝτάουνινγκΣτριτ, ένα παλιό σπίτι και πολυσύχναστο χώρο εργασίας, μερικές φορές δεν ήταν δυνατό. Η επιτροπή επεσήμανε ότι σε κανένα άλλο χώρο εργασίας δεν επιτρεπόταν η διοργάνωση τέτοιων συγκεντρώσεων. Επιπλέον, αν, τη στιγμή της ανακοίνωσης των κανόνων για τον κορονοϊό της χώρας, ο Τζόνσον είχε ρωτηθεί εάν οι αποχαιρετιστήριες συγκεντρώσεις ήταν ουσιαστικά εκδηλώσεις εργασίας, πιθανότατα θα έλεγε όχι.

Η επιτροπή επίσης κατέρριψε την γραμμή υπεράσπισης του Τζόνσον ότι κανείς δεν του είπε ότι έκανε κάτι λάθος. Πρώτον, το πάνελ υποστήριξε ότι οι οδηγίες για τον κορονοϊό ήταν κανόνες που συνέστησε ο ίδιος ο Τζόνσον. Δεύτερον, ο Τζόνσον ζήτησε συμβουλές μόνο από τους πολιτικούς του συμβούλους για το αν τηρούνταν οι κανόνες. Δεν συμβουλεύτηκε ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους, όπως θα έπρεπε σε τέτοιες περιστάσεις, ούτε ζήτησε νομική συμβουλή.

Στη συνάντηση, ο Τζόνσον ήταν όλο και πιο θυμωμένος και ταραγμένος. Απέρριψε την κριτική της επιτροπής ως «πλήρη ανοησία» και είπε ότι είναι «απολύτως τρελό» να παραπλανηθεί σκόπιμα το κοινοβούλιο. Στο τέλος της συνάντησης ο Τζόνσον είπε ότι, κατά την άποψή του, το μόνο συμπέρασμα στο οποίο θα μπορούσε να καταλήξει η επιτροπή ήταν ότι είχε δίκιο. Ανέφερε επίσης ότι μπορεί να μην δεχτεί καμία άλλη ετυμηγορία, δείχνοντας τη ματαιοδοξία και την έλλειψη αυτοσυνείδησης που τελικά τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Καταδίκη με αναστολή

Η επιτροπή δεν εντυπωσιάστηκε και πιθανότατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζόνσον είχε παραπλανήσει «απερίσκεπτα» το κοινοβούλιο και συνέστησε να ανασταλεί για συγκεκριμένο αριθμό ημερών. Μια αναστολή από το κοινοβούλιο για 10 ή περισσότερες εργάσιμες ημέρες θα μπορούσε να προκαλέσει αίτηση ανάκλησης. Εάν συνέβαινε, ο Τζόνσον θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ειδικές εκλογές στη βουλευτική έδρα του για να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

Είναι αυτό το τέλος; Εξορία; Θα είναι αυτή η δική του Αγία Ελένη ή νήσος Έλβα; Το σκίτσο του Άντι Ντέιβι για τον Μπόρις Τζόνσον

Η επιτροπή είναι απίθανο να εξαναγκάσει τον Τζόνσον σε έκτακτες εκλογές, ειδικά καθώς η σύστασή της πρέπει να εγκριθεί με ψηφοφορία των βουλευτών στο κοινοβούλιο. Το Συντηρητικό κόμμα δεν θέλει ο Τζόνσον να αντιμετωπίσει ειδικές εκλογές, κυρίως επειδή πιθανότατα θα έχανε.

Ό,τι και αν προτείνει η επιτροπή, η ήδη πληγωμένη φήμη του Τζόνσον θα υποφέρει περαιτέρω. Τα όνειρά του να ξαναγίνει πρωθυπουργός έχουνγκρεμιστεί. Για πολλούς αυτό είναι δίκαιο. Σε μια εποχή που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αποχαιρετήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που πέθαναν κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορονοϊού, ο Τζόνσον αγνόησε τους δικούς του κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και στη συνέχεια προσπάθησε να το καλύψει. Οι Βρετανοί θα δεχτούν ότι η ζωή είναι άδικη, αυτό που δεν θα δεχτούν είναι κανόνες που ισχύουν για κάποιους, αλλά όχι για άλλους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα