ΑΘΗΝΑ
02:34
|
25.04.2024
Εκδήλωση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου, στο Ηράκλειο σήμερα στις 7 το απόγευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκδήλωση στο πλαίσιο της καμπάνιας για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 7 Απριλίου στις 7 ατο απόγευμα στην αίθουσα του δήμου «Μανώλης Καρέλης» στην οδό Ανδρόγεω στο Ηράκλειο.

Για το ζήτημα των εξορύξεων υδρογονανθράκων και την σημασία της Ελληνικής Τάφρου θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ACCOBAMS Simone Panigada, η Επικεφαλής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF Θεοδότα Νάντσου, ο νομικός Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Βιολόγος, Ωκεανογράφος, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ Νίκος Λαμπαδαρίου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μικρή μουσική συναυλία με τον Γιώργη Μανωλάκη και τον Γιάννη Κασσωτάκη.

Την εκδήλωση διοργανώνει η Πανελλαδική Συνέλευση για την Προστασία της Ελληνικής Τάφρου μαζίμετην Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων και το Save the Greek Seas. Στον προθάλαμο της αίθουσας θα λειτουργεί έκθεση αφίσας και φωτογραφίας από το αντιεξορυκτικό κίνημα όλης της χώρας.

Η καμπάνια Ελληνική Τάφρος SOS που ξεκίνησαν 17 συλλογικότητες από την Ήπειρο ως την Κρήτη και έχουν υπογράψει ακόμα πάνω από 80 πρωτοβουλίες, οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες για το περιβάλλον, έχει ως αίτημα να εφαρμοστούν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα και να ακυρωθούν τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου.

Η Ελληνική Τάφρος είναι ο τεράστιος υποθαλάσσιος σχηματισμός στα ανοιχτά των ακτών μας από το Ιόνιο, τα νότια της Κρήτης μέχρι και τη Ρόδο, με χαράδρες που ξεπερνούν τα 5 χλμ. σε βάθος. Είναι οικότοπος παγκόσμιας οικολογικής αξίας, ο πιο σημαντικός βιότοπος της Μεσογείου για τον απειλούμενο πληθυσμό των φυσητήρων, τους ευάλωτους ζιφιούς, για πολλά είδη δελφινιών, πτεροφάλαινες, θαλάσσιες χελώνες, μεσογειακές φώκιες και άλλα απειλούμενα και προστατευόμενα είδη.

Να σώσουμε τη Ζωή στην Ελληνική Τάφρο! ?Στα ανοιχτά των ακτών μας, από το Ιόνιο, τα νότια της Κρήτης μέχρι και τη…

Posted by Ελληνική Τάφρος SOS – Hellenic Trench SOS on Wednesday, February 22, 2023

Έχει αναγνωριστεί από την «Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης» (IUCN) ως Σημαντική Περιοχή για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (ΙΜΜΑ). Παράλληλα, η «Διεθνής Συμφωνία για τη Διατήρηση των Κητωδών της Μαύρης Θάλασσας, της Μεσογείου και της Παρακείμενης Ζώνης του Ατλαντικού» (ACCOBAMS), που πρόσφατα κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, προβλέπει την ανακήρυξη της Ελληνικής Τάφρου ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή. Ωστόσο το ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει την Ελληνική Τάφρο για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και επιτρέπει την ανεξέλεγκτη διέλευση των πλοίων και τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την θαλάσσια ζωή.

Εκτός από το γεγονός ότι η εξόρυξη υδρογονανθράκων σημαίνει την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, περισσότερους εξοπλισμούς που γονατίζουν την οικονομία και καταστροφή της οικονομίας του τουρισμού και της αλιείας, αποτελεί επίσης ευθεία απειλή για κινδυνεύοντα και ευάλωτα είδη στις περιοχές της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνικής Τάφρου. Η καμπάνια Ελληνική Τάφρος SOS που ξεκίνησαν 17 συλλογικότητες από την Ήπειρο ως την Κρήτη και έχουν υπογράψει ακόμα πάνω από 80 πρωτοβουλίες, οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες για το περιβάλλον, έχει ως αίτημα να εφαρμοστούν οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα και να ακυρωθούν τα προγράμματα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ο καιρός σήμερα: Επιμένει η σκόνη, μποφόρ στο Αιγαίο

Το στοίχημα του Μακρόν για μία βουτιά στον…Σηκουάνα

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα