ΑΘΗΝΑ
16:22
|
08.06.2023
Όταν την κόψεις, η ντομάτα σου μιλάει. Απλώς εσύ δεν μπορείς να την ακούσεις γιατί εκπέμπει ήχους σε υψηλότερες συχνότητες, διαπίστωσαν Ισραηλινοί επιστήμονες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν, μετά από έρευνες, πως τα φυτά δημιουργούν ήχους σε συχνότητες που δεν εντοπίζει το ανθρώπινο αυτί προκειμένου να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή για να αντιδράσουν σε περίπτωση που χρειάζονται περισσότερο νερό, ή θέλουν να εκπέμψουν σήμα κινδύνου όταν δέχονται «επίθεση» από έντομα ή ζιζάνια. Οι ήχοι αυτοί, θεωρούν πως είναι μία μορφή επικοινωνίας που γίνεται αντιληπτή από άλλα πλάσματα, όπως νυχτερίδες, τρωκτικά, διάφορα έντομα ή και φυτά άλλων ειδών.

Διαπίστωσαν επίσης πως τα φυτά ανά είδος μιλούν «διαφορετικές γλώσσες» εκπέμπουν δηλαδή διαφορετικούς ήχους ανά κατάσταση καθώς μελέτησαν διαφορετικά είδη χλωρίδας όπως ντομάτες, φυτά με φύλλωμα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή καπνού.

Έτσι, μολονότι ήταν γνωστό πως τα φυτά επικοινωνούν με διάφορους τρόπους μεταξύ τους, αυτή είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν και ταυτοποιούν «ήχους» με την έννοια «λέξεων» σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό κύρους  Cell.

Όπως αναφέρουν τα φυτά επικοινωνούν μεταξύ τους με ήχους που θυμίζουν «κλικ» ή το «σκάσιμο» καλαμποκιού που θερμαίνεται και γίνεται ποκ κορν. Οι ήχοι εκπέμπονται σε ένταση παρόμοια με τον ανθρώπινο λόγο αλλά σε υψηλές συχνότητες που δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο.

Η καθηγήτρια Λίλαχ Χαντάνι από τη Σχολή Γεωπονίας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Τελ Αβίβ που  ήταν συνυπεύθυνη για τη διενέργεια της έρευνας μιλώντας σήμερα στους  Times of Israel (ToI) καμαρώνει για τα ευρήματα εξηγώντας πως κατάφεραν να λύσουν «ένα πολύ παλιό επιστημονικό ζήτημα που δημιουργούσε διενέξεις. Αποδείξαμε πως τα φυτά πράγματι εκπέμπουν ήχους». Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πως ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος από ήχους φυτών που περιέχουν πληροφορίες π.χ. για την έλλειψη νερού ή για το κόψιμο κάποιας ρίζας, φύλλου ή μίσχου. Υποθέτουμε πως στη φύση οι ήχοι που εκπέμπονται από τα φυτά γίνονται αντιληπτοί από άλλα πλάσματα κοντά τους, όπως οι νυχτερίδες, τα τρωκτικά, διάφορα έντομα και πιθανώς άλλα φυτά που μπορούν να ακούσουν υψηλές συχνότητες και να αντλήσουν πληροφορίες».

Η ίδια θεωρεί πως η κατανόηση των γλωσσών των φυτών σε συχνότητες μεταξύ 20 ως 150  kHZ, μπορεί να είναι χρήσιμες στον άνθρωπο γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για βελτίωση της καλλιέργειας δίνοντας τη σωστή ποσότητα νερού, λιπάσματος, αλλά και φυτοφαρμάκων.

Η ομάδα της Χαλεβί συνεργάστηκε σε αυτή την έρευνα με την ομάδα ερευνητών του καθηγητή Γιόσι Γιόβελ που είναι επικεφαλής της Σχολής Νευροεπιστημών και μέλος της Σχολής Ζωολογίας και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Στάινχαρντ που ηχογραφούσε ήχους νυχτερίδων οι οποίες επίσης εκπέμπουν ήχους σε υψηλές συχνότητες.

Οι ηχογραφήσεις των ήχων που παράγουν τα φυτά έγιναν και σε ακουστικό θάλαμο σε απομονωμένο περιβάλλον αλλά και σε ένα «θορυβώδες» θερμοκήπιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εντοπίστηκε παρθενογένεση σε κροκόδειλο

Με δύο πρόσωπα ο καιρός σήμερα: Αλλού αίθριος, αλλού συννεφιασμένος

Μας ζώνουν φίδια

Νέες εκρήξεις στο ηφαίστειο Κιλαουέα της Χαβάης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα