ΑΘΗΝΑ
02:02
|
06.05.2024
Το διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο πέρσι κατέγραψε 115 επιθέσεις πειρατών. Στον Κόλπο της Γουινέας σημειώνονται οι πιο σοβαρές επιθέσεις και απαγωγές ναυτικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μάστιγα εξελίσσονται οι επιθέσεις πειρατών σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Γουινέας στην Δυτική Αφρική καθώς διακυβεύουν την ασφάλεια των ναυτικών. Αυτό επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή τής η «Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών» (ECSA) μετά και από την τελευταία επίθεση πειρατών στο δεξαμενόπλοιο Monjasa Reformer εταιρίας δανέζικων συμφερόντων, που δέχθηκε επίθεση στις 25 Μαρτίου έξω από το Πουάντ Νουάρ της Δημοκρατίας του Κονγκό.

Από τη μέρα της πειρατείας ως τις 30 Μαρτίου είχε χαθεί κάθε επικοινωνία με το πλοίο, ώσπου εντοπίστηκε την Πέμπτη έξω από το Σάο Τομέ και Πρινσίπε από σκάφος του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Διαπιστώθηκε πως οι πειρατές είχαν εγκαταλείψει το πλοίο αλλά κατάφεραν να απαγάγουν ορισμένα μέλη του 16μελούς πληρώματος. Οι διασωθέντες ναυτικοί είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον.

«Μετά από μία σχετικά σταθερή περίοδο στην περιοχή, το τελευταίο περιστατικό καταδεικνύει ότι η πειρατεία έξω από τις ακτές της Δυτικής Αφρικής παραμένει σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των ναυτικών μας. Είναι κρίσιμο οι ναυτικοί να εργάζονται με ασφάλεια και χωρίς φόβο» επισημαίνει η ECSA.

Η Ένωση υπογραμμίζει πως το περιστατικό καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχιζόμενες και συντονισμένες προσπάθειες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.  Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι πλοιοκτήτες εξακολουθούν να υποστηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας.

«Ενώ οι πλοιοκτήτες συνεχίζουν να διαδραματίζουν ρόλο στον περιορισμό των κινδύνων, οι δράσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων και ΕΕ παραμένουν ζωτικής σημασίας, μέσω της ανάπτυξης επαρκών ναυτικών μέσων και στήριξης στην Yaoundé Architecture» καταλήγει η ανακοίνωση της ECSA.

Τον περασμένο Νοέμβριο, πειρατές επιτέθηκαν στο νοτιοκορεατικό τάνκερ B. Ocean ανοικτά της Ακτής Ελεφαντοστού κλέβοντας πετρέλαιο και καταστρέφοντας εξοπλισμό ώσπου το έβαλαν στα πόδια όταν κατέφθασε σκάφος του ιταλικού πολεμικού ναυτικού προς διάσωση του πληρώματος.

Το διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (ΙΜΒ) πέρσι κατέγραψε 115 επιθέσεις πειρατών από 132 το 2021. Στον Κόλπο της Γουινέας πάντως σημειώνονται οι πιο σοβαρές επιθέσεις αλλά και οι περισσότερες απαγωγές ναυτικών.

Why is Gulf of Guinea Piracy on the Rise?
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα