ΑΘΗΝΑ
22:59
|
19.04.2024
Την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη, προκειμένου να απολογηθεί για κατηγορίες που αφορούν εξαγορά πορνοστάρ το 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ποινική δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της εξαγοράς της σιωπής μιας πορνοστάρ το 2016, αποφάσισε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σε μία εξέλιξη χωρίς προηγούμενο καθώς για πρώτη φορά εν ενεργεία ή πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική κατηγορία.

«Επικοινωνήσαμε με δικηγόρο του κ. Τραμπ για να συντονιστεί η παράδοσή του ενώπιον του εισαγγελέα του Μανχάταν για την απαγγελία κατηγοριών ενώπιον δικαστηρίου» της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε επιγραμματική ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της εισαγγελίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατόπιν ψηφοφορίας σώματος ενόρκων.

Οι λεπτομέρειες της δικογραφίας σε βάρος του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη, κατά την ανακοίνωση, αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ζει στη Φλόριντα, αναμένεται να πετάξει στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα και να οδηγηθεί στο δικαστήριο την Τρίτη, αναφέρει το CBS News.

Το 2016, η σταρ των ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με μέσα ενημέρωσης προσφέροντάς τους για αγορά πληροφορίες για σχέση που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006. Η ομάδα του Τραμπ αντιμετώπισε την κατάσταση και ο δικηγόρος του Μάικλ Κοέν φέρεται να της κατέβαλε 130.000 δολάρια προκειμένου να σιωπήσει. Αυτό δεν είναι παράνομο. Ωστόσο, όταν ο κ. Τραμπ αποζημίωσε τον δικηγόρο του, το αρχείο για την πληρωμή αναφέρει ότι αφορούσε νομικές αμοιβές. Οι εισαγγελείς λένε ότι αυτό ισοδυναμεί με παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, κάτι που αποτελεί πλημμέλημα – ποινικό αδίκημα – στη Νέα Υόρκη.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν επίσης να ισχυριστούν ότι αυτό παραβιάζει τον εκλογικό νόμο, επειδή η προσπάθειά του να κρύψει τις πληρωμές στην Ντάνιελς υποκινήθηκε από το ότι δεν ήθελε οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ότι είχε σχέση μαζί της.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπάθωσε μετά την ανακοίνωση, καταγγέλλοντας για νιοστή φορά πως υφίσταται «κυνήγι μαγισσών» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024. Αυτή η ιστορία θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προέβλεψε.

«Με διώκουν (…) επειδή ξέρουν πως θα είμαι στο πλευρό του αμερικανικού λαού και ότι δεν μπορώ να έχω δίκαιη δίκη στη Νέα Υόρκη», υποστήριξε ο κ. Τραμπ αναφερόμενος στη γενέτειρά του, παραδοσιακά οχυρό των δημοκρατικών.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, κατά πολλούς ο σημαντικότερος αντίπαλος του πρώην προέδρου στην εσωκομματική κούρσα των ρεπουμπλικάνων -παρότι δεν έχει επισημοποιήσει ακόμη την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2024- έκανε λόγο για ενέργεια που «αντίκειται προς τις αξίες της Αμερικής» και τόνισε πως δεν θα ενέκρινε «αίτημα έκδοσης» του πρώην προέδρου, που κατοικεί στην πολιτεία του, στις αρχές της Νέας Υόρκης.

Ανεπιφύλακτα υπέρ του κ. Τραμπ τάχθηκε επίσης ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι, κατά τον οποίο «ο αμερικανικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτή την αδικία». Ο κ. Μακάρθι διεμήνυσε ακόμη πως η Βουλή θα φροντίσει να «λογοδοτήσει» ο εισαγγελέας Μπραγκ για αυτή την «κατάχρηση εξουσίας άνευ προηγουμένου».

Η Στόρμι Ντάνιελς, που συνεργάστηκε με τη δικαιοσύνη τα τελευταία σχεδόν έξι χρόνια, σχολίασε ειρωνικά μέσω Twitter πως δεν θα ήθελε να «της χυθεί η σαμπάνια». Ο δικηγόρος της Κλαρκ Μπρούστερ συμπλήρωσε «κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Από πλευράς Δημοκρατικών, ο βουλευτής Άνταμ Σιφ υπογράμμισε πως «η άσκηση ποινικής δίωξης και η σύλληψη πρώην προέδρου είναι κάτι χωρίς προηγούμενο σε όλη την αμερικανική ιστορία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα