ΑΘΗΝΑ
12:45
|
17.05.2024
Χωρίς τη Ρωσία ο ΟΗΕ στερείται νοήματος, απαντά ο Βασίλι Νεμπένζια στις φωνές που ζητούν αποκλεισμό από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται, από αύριο Σάββατο 1η Απριλίου, να αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ,  σε αποκλειστική συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μίλησε για τα σχέδια της ρωσικής προεδρίας, αλλά και το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην έδρα του Οργανισμού το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.

Όπως επεσήμανε, ο Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη, θα προεδρεύσει μιας ανοιχτής συζήτησης στις 24 Απριλίου σχετικά με το θέμα της πολυμέρειας για την υπεράσπιση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Η ιδέα μας είναι να διεξαγάγουμε μια ολοκληρωμένη, στραμμένη προς το μέλλον στρατηγική συζήτηση σχετικά με τα περιγράμματα μιας νέας παγκόσμιας τάξης που έρχεται να αντικαταστήσει τη μονοπολική», υπογράμμισε και τόνισε πως η Ρωσία καλεί τα μέλη του ΟΗΕ «να κοιτάξουν πέρα από την τρέχουσα συγκυρία και να παρουσιάσουν το όραμά τους για το πώς θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε έναν πραγματικά πολυπολικό κόσμο μέσω κοινών προσπαθειών, στον οποίο θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα όλων των κρατών.».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να προεδρεύσει επίσης ανοικτής συζήτησης για τη διευθέτηση της κρίσης στη Μέση Ανατολή στις 25 Απριλίου. «Πιστεύουμε ότι αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τη σύνθετη δυναμική της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη στασιμότητα της διαδικασίας διευθέτησης Παλαιστινίων-Ισραηλινών και την αύξηση των εντάσεων», τόνισε ο Βασίλι Νεμπένζια.

ΗΠΑ: Η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Από την πλευρά της η η πρεσβευτής των ΗΠΑ, σε αποκλειστική συνέντευξή της στο AFP, εξέφρασε την άποψη πως η Ρωσία δεν θα έπρεπε να είναι μόνιμο μέλος του οργάνου.

«Η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν θα έπρεπε να είναι εξαιτίας όσων κάνει στην Ουκρανία, όμως ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δεν επιτρέπει να τροποποιηθεί το καθεστώς της ως μόνιμου μέλους», ανέφερε η Λίντα Τόμας Γρίνφιλντ.

Η Αμερικανίδα διπλωμάτης υπογράμμισε, επίσης, πως περιμένει από τη Μόσχα να συμπεριφερθεί «με επαγγελματικό τρόπο» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, ενώ εξέφρασε και τις ανησυχίες της ότι θα χρησιμοποιήσει τη θητεία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να «προωθήσει την εκστρατεία παραπληροφόρησης που διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και όλων των συμμάχων».

Νεμπένζια: Χωρίς τη Ρωσία ο ΟΗΕ στερείται νοήματος

Όσο αφορά παρόμοιες απόψεις που συχνά πυκνά εκφράζονται από τη Δύση, για άρση της ιδιότητας της Ρωσίας ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ ανέφερε πως «όσοι χρησιμοποιούν αυτή τη φτηνή δημαγωγία για να στερήσουν τη Ρωσία από το νόμιμο νομικό της καθεστώς, γνωρίζουν καλά τη νομική πλευρά του ζητήματος. Η Ρωσία είναι ο διάδοχος της ΕΣΣΔ, υποκείμενο του διεθνούς δικαίου που κληρονόμησε όχι μόνο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προκατόχου της, αλλά και τον ίδιο τον νομικό της χαρακτήρα. Το καθεστώς της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως διαδόχου κράτους της ΕΣΣΔ αναγνωρίζεται επίσημα από τη διεθνή κοινότητα».

«Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι αδύνατος χωρίς αλλαγές στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, όπως είναι αδύνατο να στερηθεί η Ρωσία το δικαίωμά της  να προεδρεύει του Συμβουλίου», τόνισε.

«Οι συνάδελφοί μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας το καταλαβαίνουν πολύ καλά, όπως καταλαβαίνουν ότι χωρίς τη Ρωσία όχι μόνο το έργο του Συμβουλίου Ασφαλείας θα χάσει το νόημά του, αλλά και το έργο του ΟΗΕ στο σύνολό του. Και αυτό θα σημαίνει την καταστροφή ολόκληρου του καθιερωμένου συστήματος διεθνών σχέσεων». κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα