ΑΘΗΝΑ
07:06
|
26.04.2024
Ένα σύστημα καταιγίδας-τέρας ξέσπασε στο Νότο και τις Μεσοδυτικές πολιτειες την Παρασκευή, προκαλώντας φονικές καιρικές συνθήκες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σύστημα καταιγίδας-τέρας ξέσπασε στο Νότο και τις Μεσοδυτικές πολιτειες την Παρασκευή, προκαλώντας φονικές καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ανεμοστρόβιλων που κατέστρεψαν σπίτια και εμπορικά κέντρα στο Αρκάνσας, κατέρρευσαν μια στέγη θεάτρου κατά τη διάρκεια συναυλίας χέβι μέταλ στο Ιλινόις και έκαναν μοιραία σάρωση στην επαρχία της Ιντιάνα, σύμφωνα με το Associated Press.

Η καταιγίδα προκάλεσε τρεις θανάτους στην κομητεία Σάλιβαν της Ιντιάνα, δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης έκτακτης ανάγκης Τζιμ Πιρτλ σε ένα email στο Associated Press νωρίς το Σάββατο. Η καταιγίδα κατέστρεψε σπίτια και κάποιοι κάτοικοι αγνοούνταν στην έδρα της κομητείας του Σάλιβαν, που βρίσκεται κοντά στην πολιτειακή γραμμή του Ιλινόις, περίπου 152 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ινδιανάπολης.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν, ορισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση, στην περιοχή Λιτλ Ροκ, δήλωσαν οι αρχές. Η πόλη Γουίν στο βορειοανατολικό Αρκάνσας καταστράφηκε επίσης και οι αξιωματούχοι ανέφεραν δύο νεκρούς εκεί, μαζί με κατεστραμμένα σπίτια και ανθρώπους παγιδευμένους στα συντρίμμια.

Οι αρχές δήλωσαν ότι μια στέγη θεάτρου κατέρρευσε κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου στο Μπελβίντερε του Ιλινόις, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας 28, εκ των οποίων πέντε σοβαρά. Το αστυνομικό τμήμα του Μπελβίντερε είπε ότι η κατάρρευση σημειώθηκε καθώς μια σφοδρή καταιγίδα κύλησε στην περιοχή και ότι οι κλήσεις άρχισαν να έρχονται από το θέατρο στις 7:48 μ.μ. Είπε ότι μια αρχική εκτίμηση ήταν ότι ένας ανεμοστρόβιλος είχε προκαλέσει τη ζημιά.

Η κατάρρευση σημειώθηκε στο θέατρο Apollo κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας χέβι μέταλ στην πόλη που βρίσκεται περίπου 113 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Σικάγο. Η σελίδα του χώρου στο Facebook ανέφερε ότι τα συγκροτήματα που είχαν προγραμματιστεί να εμφανιστούν ήταν οι Morbid Angel, Crypta, Skeletal Remains και Revocation.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μπελβίντερε Σον Σάντλ είπε ότι 260 άτομα βρίσκονταν στο χώρο. Είπε ότι οι πρώτοι ανταποκριτές έσωσαν επίσης κάποιον από ένα ασανσέρ και έπρεπε να αντιμετωπίσουν κατεστραμμένα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος έξω από το θέατρο.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπελβίντερε Σέιν Γούντι περιέγραψε τη σκηνή μετά την κατάρρευση ως «χάος, απόλυτο χάος».

Η Γκαμπριέλ Λιγουελίν είχε μόλις μπει στο θέατρο όταν κατέρρευσε ένα τμήμα της οροφής.

«Ήμουν εκεί μέσα σε ένα λεπτό πριν πέσει», είπε στο WTVO-TV. «Οι άνεμοι, όταν ανέβαινα στο κτίριο, πήγαν σαν από το μηδέν στα χίλια μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα».

Μερικοί άνθρωποι έσπευσαν να σηκώσουν το τμήμα της οροφής που κατέρρευσε και να βγάλουν ανθρώπους από τα ερείπια, είπε η Λιγουελίν, η οποία δεν τραυματίστηκε.

«Έσυραν κάποιον έξω από τα ερείπια και κάθισα μαζί του και του κράτησα το χέρι και (του έλεγα) «Όλα θα πάνε καλά.» Δεν ήξερα πραγματικά πολλά άλλα τι να κάνω».

Υπήρχαν περισσότερες επιβεβαιωμένες ανατροπές στην Αϊόβα και πυρκαγιές από γρασίδι στην Οκλαχόμα, καθώς το σύστημα καταιγίδων απείλησε μια ευρεία περιοχή της χώρας που φιλοξενεί περίπου 85 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο καταστροφικός καιρός ήρθε καθώς ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιόδευσε στον απόηχο ενός φονικού ανεμοστρόβιλου που έπληξε στο Μισισιπή πριν από μία εβδομάδα και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει την περιοχή να ανακάμψει.

Ο ανεμοστρόβιλος του Λιτλ Ροκ χτύπησε πρώτα γειτονιές στο δυτικό τμήμα της πόλης και κατέστρεψε ένα μικρό εμπορικό κέντρο που περιλάμβανε ένα παντοπωλείο Kroger. Στη συνέχεια διέσχισε τον ποταμό Αρκάνσας στο Βόρειο Λιτλ Ροκ και τις γύρω πόλεις, όπου αναφέρθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, επιχειρήσεις και οχήματα.

Το βράδυ, αξιωματούχοι στην κομητεία Pulaski ανακοίνωσαν επιβεβαιωμένο θάνατο στο Βόρειο Λιτλ Ροκ, αλλά δεν έδωσαν αμέσως λεπτομέρειες.

Αξιωματούχοι του Baptist Health Medical Center-Little Rock δήλωσαν στο KATV το απόγευμα ότι 21 άτομα είχαν κάνει check in εκεί με τραυματισμούς που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλο, εκ των οποίων πέντε σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο δήμαρχος Φρανκ Σκοτ Τζούνιορ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ζητούσε βοήθεια από την Εθνοφρουρά, έγραψε στο Twitter το βράδυ ότι οι υλικές ζημιές ήταν εκτεταμένες και «ακόμα ανταποκρινόμαστε».

Η Κυβερνήτης Σάρα Χάκαμπι Σάντερς ενεργοποίησε 100 μέλη της Εθνικής Φρουράς του Αρκάνσας για να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να ανταποκριθούν στις ζημιές σε ολόκληρη την πολιτεία.

Στο Λιτλ Ροκ, η κάτοικος Νίκι Σκοτ κρύφτηκε στο μπάνιο αφού ο σύζυγός της τηλεφώνησε για να πει ότι ένας ανεμοστρόβιλος κατευθυνόταν προς το μέρος της. Μπορούσε να ακούσει το γυαλί να θρυμματίζεται καθώς ο ανεμοστρόβιλος περνούσε και αναδύθηκε μετά για να διαπιστώσει ότι το σπίτι της ήταν ένα από τα λίγα στον δρόμο της που δεν έπεσε δέντρο πάνω του.

«Είναι ακριβώς όπως λένε όλοι. Ξεκίνησε πολύ ήσυχα, μετά έγινε πολύ δυνατό», είπε ο Σκοτ στη συνέχεια, καθώς τα αλυσοπρίονα βρυχήθηκαν και οι σειρήνες ήχησαν στην περιοχή.

Στο Εθνικό Αεροδρόμιο Κλίντον, επιβάτες και εργαζόμενοι στεγάστηκαν προσωρινά σε μπάνια.

«Προσευχόμαστε για όλους εκείνους που ήταν και παραμένουν στο μονοπάτι αυτής της καταιγίδας», έγραψε στο Twitter ο Σάντερς, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά του Μέμφις του Τενεσί, η μικρή πόλη Γουίν του Αρκάνσας, είδε εκτεταμένες ζημιές από ανεμοστρόβιλο, επιβεβαίωσε ο Σάντερς.

Ο ιατροδικαστής της κομητείας του Αγίου Φραγκίσκου, Μάιλς Τζ. Κίμπλ, είπε στο AP τηλεφωνικά την Παρασκευή το βράδυ ότι βοηθούσε τον ιατροδικαστή της κομητείας Κρος στο Γουίν και ότι δύο άνθρωποι πέθαναν εκεί στον ανεμοστρόβιλο.

Ο κυβερνήτης σε μια ενημέρωση με αξιωματούχους του Λιτλ Ροκ την Παρασκευή το βράδυ είπε ότι είναι πιθανό ο αριθμός των θανάτων να αυξηθεί.

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου Λίσα Πάουελ Κάρτερ είπε στο AP ότι η πόλη Γουίν ήταν χωρίς ρεύμα και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι συντρίμμια.

«Είμαι σε πανικό προσπαθώντας να γυρίσω σπίτι, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σπίτι», είπε. «Η Γουίν τόσο κατεδαφισμένη. … Υπάρχουν σπίτια κατεστραμμένα, δέντρα κάτω στους δρόμους».

Οι αδυσώπητοι ανεμοστρόβιλοι συνέχισαν να αναπαράγονται και να αγγίζουν την περιοχή μέχρι τη νύχτα.

Το αστυνομικό τμήμα στο Κόβινγκτον του Τενεσί, ανέφερε στο Facebook ότι η πόλη του δυτικού Τενεσί ήταν αδιάβατη αφού καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και δέντρα έπεσαν στους δρόμους όταν η καταιγίδα πέρασε το βράδυ της Παρασκευής. Οι αρχές στην κομητεία Τίπτον, βόρεια του Μέμφις, δήλωσαν ότι ένας ανεμοστρόβιλος φάνηκε να χτύπησε κοντά στο γυμνάσιο στο Κόβινγκτον και σε άλλες τοποθεσίες στην αγροτική κομητεία.

Ο σερίφης της κομητείας Τίπτον Σάνον Μπίσλι είπε στο Facebook ότι σπίτια και κατασκευές υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Ανεμοστρόβιλοι κινήθηκαν σε τμήματα της ανατολικής Αϊόβα, με σποραδικές ζημιές.

Ένας ανεμοστρόβιλος στράφηκε δυτικά της πόλης της Αϊόβα, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Βίντεο από το KCRG-TV έδειξε ότι γκρεμίστηκαν πόλοι ηλεκτρικού ρεύματος και στέγες κατέστρεψαν μια πολυκατοικία στο προάστιο Κόραλβιλ και προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια στην πόλη Χιλς.

Σχεδόν 90.000 πελάτες στο Αρκάνσας έχασαν ρεύμα, σύμφωνα με το poweroutage.us, το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές λειτουργίας.

Στη γειτονική Οκλαχόμα, οι ριπές ανέμου με ταχύτητα έως και 96 χλμ/ώρα πυροδότησαν φωτιές σε γρασίδι που κινούνταν γρήγορα. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια στην μακρινή βορειοανατολική Οκλαχόμα Σίτι και οι στρατιώτες έκλεισαν τμήματα του Interstate 35.

Στο Ιλινόις, ο Μπεν Βάγκνερ, επικεφαλής χειριστής ραντάρ για την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Κομητείας Γούντφορντ, είπε ότι το χαλάζι έσπασε τζάμια σε αυτοκίνητα και κτίρια στην περιοχή Ρόανοκ, βορειοανατολικά της Πεόρια. Περισσότεροι από 109.000 πελάτες είχαν χάσει ρεύμα στην πολιτεία από το βράδυ της Παρασκευής.

Περισσότερες διακοπές αναφέρθηκαν στην Αϊόβα, στο Μιζούρι, στο Τενεσί, στο Ουισκόνσιν, στην Ιντιάνα και στο Τέξας.

Τα συνεργεία της πυροσβεστικής έδωσαν μάχη με πολλές φλόγες κοντά στο Ελ Ντοράντο του Κάνσας και ζητήθηκε από ορισμένους κατοίκους να απομακρυνθούν, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250 παιδιών δημοτικού σχολείου που μεταφέρθηκαν σε γυμνάσιο.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο, τέθηκε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διαχείρισης της κυκλοφορίας που έκανε τα αεροσκάφη που έφταναν να καθυστερήσουν σχεδόν δύο ώρες κατά μέσο όρο, ανέφερε το WFLD-TV.

Το Κέντρο Πρόβλεψης Καταιγίδων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είχε προβλέψει ένα ασυνήθιστα μεγάλο ξέσπασμα καταιγίδων με πιθανότητα να προκαλέσει χαλάζι, καταστροφικές ριπές ανέμου και ισχυρούς ανεμοστρόβιλους που θα μπορούσαν να κινηθούν για μεγάλες αποστάσεις πάνω από το έδαφος.

Τέτοιες «έντονες καταιγίδες υπερκυττάρων» αναμένεται να γίνουν πιο συχνές, ειδικά στις νότιες πολιτείες, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει άλλη μια παρτίδα έντονων καταιγίδων την ερχόμενη Τρίτη στην ίδια γενική περιοχή με την περασμένη εβδομάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα