ΑΘΗΝΑ
12:13
|
07.05.2024
Οι διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής αναθεώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι διαμαρτυρίες κατά της δικαστικής αναθεώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης το Σάββατο, παρά την αναστολή της από τον μαχόμενο πρωθυπουργό αυτή την εβδομάδα, καθώς δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους ζητώντας την πλήρη κατάργησή της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πλημμυρισμένος από τις εγχώριες αναταραχές και τις εκφράσεις ανησυχίας και αποδοκιμασίας στην Ουάσιγκτον, ο Νετανιάχου διέκοψε τη Δευτέρα την αναθεώρηση για να επιτρέψει τις διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό μεταξύ του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δεν πιστεύουμε τίποτα που βγαίνει από το στόμα του Μπίμπι (Νετανιάχου). Πιστεύουμε ότι είναι απλώς ένα πολιτικό κόλπο με στόχο να σταματήσει η διαμαρτυρία», είπε ο Εμανουέλ Κέλερ, 30 ετών, σε μια διαδήλωση έξω από την προεδρική κατοικία του Ισραήλ όπου φιλοξενούνται οι συνομιλίες.

Ένα από τα κύρια σημεία διαμάχης είναι η πίεση του κυβερνώντος συνασπισμού για περισσότερη εξουσία στον διορισμό δικαστών, συμπεριλαμβανομένου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι επικριτές θεωρούν την κίνηση της κυβέρνησης ως απειλή για την ανεξαρτησία του δικαστηρίου και μια απόπειρα νομικού πραξικοπήματος. Οι υποστηρικτές λένε ότι επιδιώκει μια λιγότερο ελιτιστική, παρεμβατική έδρα.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, λέει ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να εξισορροπηθούν οι κλάδοι της κυβέρνησης. Το κόμμα του Λικούντ και οι πολιτικοί σύμμαχοι της ακροδεξιάς καλούν την πολιτική τους βάση να οργανώσει αντιδιαδηλώσεις.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα το Σάββατο, το μεγαλύτερο στο εμπορικό κέντρο του Τελ Αβίβ.

«Θα κερδίσουμε γιατί αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο μπορούμε να ζήσουμε. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα κράτος που δεν είναι δημοκρατικό», είπε ο Λίμορ Μόγιαλ, στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Julian and Gregory: A tale of two Easters

Ηράκλειο: Μηχανική βλάβη σε καταμαράν, απαγορεύτηκε ο απόπλους του

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Αυστραλία: Ο θετός γιος του Σίρσκι συμμετέχει σε μοτοπορεία για την Ημέρα της Νίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα