ΑΘΗΝΑ
03:10
|
03.05.2024
Τηλεκπαίδευση για το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο στις Βρυξέλλες η απάντηση της Νίκης Κεραμέως στα διαχρονικά προβλήματα εκπαίδευσης της ελληνικής κοινότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στάση πλήρους απαξίωσης απέναντι στα επείγοντα ζητήματα εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ) και του Ελληνικού Δημοσίου Σχολείου που λειτουργεί στη βελγική πρωτεύουσα επέλεξε επί μήνες η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με αποκορύφωμα την απόφαση για κλείσιμο του σχολείου εν μία νυκτί στις 16 Μαρτίου, με το υπουργείο να επικαλείται την ήδη δεδομένη ακαταλληλότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το σχολείο, αναγκάζοντας 159 παιδιά όλων των τάξεων και των βαθμίδων να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης. 

«Να ασχοληθεί πραγματικά και να λύσει τα αυξανόμενα και επείγοντα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο Βέλγιο» καλεί εκ νέου την κυβέρνηση η Αλληλέγγυα Κοινότητα της Ελληνικής Κοινότητας Βρυξελλών (ΕΚΒ), επισημαίνοντας πως δεν έλαβε ποτέ απάντηση σε επιστολή που εστάλη τον Οκτώβριο προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ καταγγέλλει πως «η ελληνική εκπαίδευση στο Βέλγιο συνεχίζει να μαραζώνει και τα προβλήματα που υπήρχαν όχι απλώς δεν έχουν λυθεί, αλλά πολλαπλασιάζονται».

Την ίδια ώρα, η κοινότητα εγκαλεί το υπουργείο για πλήρη απροθυμία επίλυσης των προβλημάτων εκπαίδευσης που είναι γνωστό πως αντιμετωπίζει, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως παρά τις επανειλημμένες αναφορές γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με την επικινδυνότητα του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το Κεστεκίδειο Ελληνικό Σχολείο, η έκθεση που χαρακτηρίζει τον χώρο ακατάλληλο μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε με ανεπίτρεπτη καθυστέρηση, όπως καταγγέλλεται, δεν έχει παραδοθεί σε κανέναν φορέα (Πρεσβεία, σχολείο, ελληνική κοινότητα) πέραν του υπουργείου Παιδείας.   

Ωστόσο, η απάντηση του υπουργείου στα προβλήματα που διαπιστώθηκαν περιορίστηκε στο αιφνιδιαστικό κλείσιμο του σχολείου, και μάλιστα πέντε μήνες μετά την παράδοση της έκθεσης κατα τους οποίους μαθητές και εκπαιδευτικοί ήταν εκτεθειμένοι στην επικινδυνότητα του  κτιρίου «αφήνοντας 159 παιδιά -από το Νηπιαγωγείο μέχρι και τη Γ΄ Λυκείου- χωρίς κτήριο, αναγκάζοντάς τα να παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης». 

«Τώρα πια είμαστε μπροστά στην πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου και σε μια πορεία που θα οδηγήσει στο μόνιμο κλείσιμο του, αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, μια πιθανότητα καταστροφική για τους Έλληνες του Βελγίου!» σημειώνει η κοινότητα, κάνοντας παράλληλα λόγο για συνεχιζόμενη υποστελέχωση του σχολείου και υποχρηματοδότηση, ενώ παραθέτει μια σειρά αιτημάτων μέσω των οποίων καταδεικνύεται η κυβερνητική αδιαφορία απέναντι σε μείζονα ζητήματα εκπαίδευσης.

  • Άμεση λύση για το κτήριο του Κεστεκίδειου Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου.
  • Έγκαιρος προγραμματισμός για την επόμενη σχολική χρονιά για το κτηριακό και εκπαιδευτικό πρόβλημα.
  • Εφαρμογή με λιγότερο αυστηρούς όρους, περαιτέρω επεξεργασία ή και αλλαγή του νόμου περί ελαχίστων ορίων μαθητών για αναγνώριση και δημιουργία ΤΕΓ, που οδηγεί τις ελληνικές οικογένειες, αυτές τουλάχιστον που έχουν την δυνατότητα, σε αναγκαστικές ιδιωτικές λύσεις και οικονομική αφαίμαξη.
  • Άμεση συμπλήρωση των πολλών εκπαιδευτικών κενών στο Βέλγιο
  • Άμεση έναρξη καμπάνιας στο Βέλγιο με στόχο την αύξηση των εγγραφών ελληνόφωνων μαθητών στο ελληνικό σχολείο και στα ΤΕΓ
  • Άμεση αποπληρωμή όλων των οδοιπορικών εξόδων των εκπαιδευτικών
  • Έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης της πολιτείας με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

«Εμείς ως Αλληλέγγυα Κοινότητα της ΕΚΒ, μαζί με όλα τα μέλη της  Ελληνικής Κοινότητας και σε συνεργασιακό πνεύμα με όλα τα εκλεγμένα μέλη του ΔΣ της ΕΚΒ, θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ανοίξει σύντομα το Ελληνικό Σχολείο, έστω και σε άλλες βελγικές σχολικές δομές ή εναλλακτικά κτήρια. Να διασώσουμε την ελληνική γλώσσα των παιδιών μας, παρά την αδιαφορία της Πολιτείας! Απαιτούμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας και τις επείγουσες και άμεσες ενέργειές του» καταλήγει η κοινότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα