ΑΘΗΝΑ
06:06
|
04.05.2024
Το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε και απέρριψε τις κατηγορίες ενός ανώτερου Ιρανού διοικητή ότι η χώρα φιλοξενεί «σιωνιστικές» δυνάμεις και μαχητές του Ντάες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε και απέρριψε τις κατηγορίες ενός ανώτερου Ιρανού διοικητή ότι η χώρα φιλοξενεί «σιωνιστικές» δυνάμεις και μαχητές του Ντάες από τη σύγκρουσή του με την Αρμενία για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταδίδει το Midddle East Monitor.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν, Κιομέρς Χαϊντάρι, ισχυρίστηκε ότι «Σιωνιστές και μέλη του Ντάες είχαν παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση του 2020 για την περιοχή του Καραμπάχ, που είδε το έδαφος να επανέρχεται στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν».

Μια δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τις παρατηρήσεις και τις κατηγορίες του Χαϊντάρι, λέγοντας ότι ισοδυναμούν με «βρώμικες και συκοφαντικές απόψεις». Τόνισε ότι «η κατηγορία της ιρανικής πλευράς για την παρουσία ξένων δυνάμεων στο έδαφος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν είναι αβάσιμη και εντελώς απαράδεκτη. Γενικά, δεν υπάρχουν ξένα στοιχεία στο έδαφος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».

Αντικρούοντας την κατηγορία ότι το Μπακού χρησιμοποίησε μαχητές και τρομοκράτες του Ντάες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, το υπουργείο δήλωσε ότι «σας ενημερώνουμε ότι ο ένδοξος στρατός του Αζερμπαϊτζάν μόνος του απελευθέρωσε τα εδάφη μας από την κατοχή και έγραψε ένα αρχείο νίκης. Αυτός ο ισχυρισμός δεν είναι παρά παράλογη κατηγορία και συκοφαντία».

Πρόσθεσε ότι «είναι ειρωνικό και γελοίο ότι αυτή η κατηγορία έγινε από υψηλόβαθμο στρατιωτικό ενός κράτους που υποστηρίζει την τρομοκρατία και του οποίου το όνομα είναι γνωστό για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο».

Το υπουργείο απάντησε στην επιμονή του Χαϊντάρι ότι το Ιράν δεν θα επιτρέψει αλλαγές στα σύνορα με την Αρμενία, απαντώντας τονίζοντας την κατοχή του εδάφους του Αζερμπαϊτζάν από τις αρμενικές δυνάμεις για σχεδόν 30 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας έκτασης 132 χιλιομέτρων των συνόρων με το Ιράν.

Η δήλωση θρηνεί ότι «η ιρανική πλευρά δεν έχει κάνει ούτε μία φορά ενοχοποιητική δήλωση σχετικά με την Αρμενία. Αντίθετα, η ιρανο-αρμενική αδελφότητα έγινε ισχυρότερη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης Καραμπκά και έκτοτε, η Τεχεράνη επέκρινε τις διαρκώς αναπτυσσόμενες σχέσεις του Μπακού με το Τελ Αβίβ. Αυτές οι ανησυχίες αυξήθηκαν μόνο μετά τις αναφορές τον περασμένο μήνα που φέρεται να διαπίστωσαν ότι το Ισραήλ είχε στείλει σχεδόν 100 πτήσεις γεμάτες με όπλα στο Αζερμπαϊτζάν, με αντάλλαγμα την πρόσβαση της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ για να κατασκοπεύσει το Ιράν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα