ΑΘΗΝΑ
17:22
|
21.06.2024
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη την Πορτογαλία το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Λισαβόνας και άλλων πόλεων σε όλη την Πορτογαλία το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών σε μια εποχή που ο υψηλός πληθωρισμός κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα, αναφέρει το Reuters.

«Υπάρχει μια τεράστια στεγαστική κρίση σήμερα», είπε η Ρίτα Σίλβα, από τον όμιλο κατοικιών Habita, στη διαμαρτυρία της Λισαβόνας. «Πρόκειται για κοινωνική έκτακτη ανάγκη».

Η Πορτογαλία είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι περισσότερο από το 50% των εργαζομένων κέρδιζαν λιγότερα από 1.000 ευρώ το μήνα πέρυσι. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός είναι 760 ευρώ.

Τα ενοίκια στη Λισαβόνα, ένα τουριστικό hotspot, έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης έχουν εκτοξευθεί κατά 137% εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει στοιχεία για τη στέγαση. Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, περισσότερο από ό,τι στη Βαρκελώνη ή το Παρίσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία δεδομένων ακινήτων, την Casafari.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους νέους.

Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα είναι περίπου 1.350 ευρώ, έδειξε μελέτη της πύλης κατοικιών Imovirtual.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο στέγασης που, μεταξύ άλλων μέτρων, τερμάτισε το αμφιλεγόμενο σύστημα «Golden Visa» και απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα της Airbnb, αλλά οι επικριτές λένε ότι δεν αρκεί να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.

Στη διαμαρτυρία, η οποία οργανώθηκε από το κίνημα «Home to Live» και άλλες ομάδες, ο 35χρονος εικονογράφος Ντιόγκο Γκουέρα είπε ότι ακούει καθημερινά ιστορίες για ανθρώπους που αγωνίζονται να αποκτήσουν πρόσβαση σε κατοικίες.

Οι άνθρωποι… εργάζονται και είναι άστεγοι, οι άνθρωποι εκδιώκονται επειδή το σπίτι τους μετατρέπεται σε καταλύματα βραχείας διάρκειας (για τουρίστες)», είπε.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς, σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords. Ο τρέχων ρυθμός πληθωρισμού 8,2% της Πορτογαλίας έχει επιδεινώσει το πρόβλημα.

«Με τον μισθό μου, που είναι υψηλότερος από τον μέσο μισθό στη Λισαβόνα, δεν μπορώ να νοικιάσω ένα διαμέρισμα γιατί είναι πολύ ακριβό», δήλωσε ο Νούντσιο Ρένζι, στέλεχος πωλήσεων από την Ιταλία που ζει στην πρωτεύουσα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αντιδράσεις για κλειστό Πεδίο του Άρεως: Λογική του παραλόγου ή δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Πυροσβεστική: 45 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα-Μαίνονται οι φωτιές σε Μεγαλόπολη-Κρανίδι-Μεγάλη φωτιά στο Αλποχώρι Ηλείας (upd)

Απόλυση τεσσάρων δικαστών από τον ΄Αρειο Πάγο

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία: Μία νεκρή και τέσσερις τραυματίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα