ΑΘΗΝΑ
09:08
|
03.05.2024
Υποχωρεί μετά από κυριαρχία τριάντα χρόνων στην πολιτική σκηνή της χώρας, ο Μίλο Τζουγκάνοβιτς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς του κινήματος «Ευρώπη Τώρα», είναι ο νικητής του χθεσινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, με περισσότερο από 60% των ψήφων, έναντι 39,8% του αντιπάλου του Μίλο Τζουγκάνοβιτς του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS).

Μετά από τρεις δεκαετίες κυριαρχίας στην πολιτική σκηνή της χώρας, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος, ο Τζουγκάνοβιτς περνά στην αντιπολίτευση, δίνοντας και μια εικόνα για τα πιθανά αποτελέσματα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις11 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, τον περασμένο Αύγουστο.

«Το Μαυροβούνιο επέλεξε και σέβομαι την επιλογή του», δήλωσε ο κ. Τζουκάνοβιτς, αναγνωρίζοντας την ήττα του. «Θέλω ο Μιλάτοβιτς να γίνει επιτυχημένος πρόεδρος, διότι αυτό θα σημάνει πως το Μαυροβούνιο θα γίνει επιτυχημένη χώρα».

Από την πλευρά του, ο νικητής των εκλογών Γιάκοβ Μιλάτοβιτς έκανε λόγο για «ήταν του παλαιού καθεστώτος» και εξήγγειλε ένα Μαυροβούνιο «πιο συμφιλιωμένο, πιο πλούσιο, πιο δίκαιο».

«Μαζί με όλους τους πολίτες του Μαυροβουνίου, αποχαιρετούμε αποφασιστικά το έγκλημα και τη διαφθορά. Απόψε είναι η νύχτα που περιμέναμε για περισσότερα από 30 χρόνια», είπε ο Μιλάτοβιτς απευθυνόμενος στο πλήθος έξω από τα γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα, Ποντγκόριτσα. «Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα οδηγήσουμε το Μαυροβούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα