ΑΘΗΝΑ
03:41
|
05.05.2024
Το Μαυροβούνιο ταλανίζεται διαχρονικά από ακραία διαπλοκή του πολιτικού και επιχειρηματικού προσωπικού με τον μαφιόζικο υπόκοσμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Μαυροβούνιοι θα εκλέξουν τον επόμενο αρχηγό του κράτους τους μεθαύριο, Κυριακή 2 Απριλίου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα φέρουν αντιμέτωπους τον Γιάκοβ Μιλάτοβιτς με τον απερχόμενο Μίλο Τζουκάνοβιτς, βετεράνο της πολιτικής σκηνής της μικρής βαλκανικής χώρας των 600.000 κατοίκων.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα είναι καθοριστικό για την ισορροπία δυνάμεων στο Μαυροβούνιο, παρότι ο ρόλος του προέδρου είναι σχετικά διακοσμητικός, καθώς πλησιάζουν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για τις 11 Ιουνίου σε μια προσπάθεια να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης, τον περασμένο Αύγουστο.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες, ο Μίκο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος κυριαρχεί στη χώρα εδώ και τρεις δεκαετίες, κέρδισε το 35,4% των ψήφων έναντι 28,9% του Γιάκοβ Μιλάτοβιτς.

Δεν υπάρχουν δημοσκοπήσεις στο Μαυροβούνιο, αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο 36χρονος οικονομολόγος, παρότι ήρθε δεύτερος στον πρώτο γύρο, έχει πιθανότητες να κερδίσει καθώς πιστεύουν ότι αντλεί ψηφοφόρους από μια μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων, ενώ εμφανίζεται και ως «νέα πνοή» για πολλούς που έχουν κουραστεί από τη μακρόχρονη κυριαρχία του 61χρονου Μίλο Τζουκάνοβιτς που είτε ως πρωθυπουργός είτε ως πρόεδρος κυβερνά εδώ και 30 χρόνια.

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του Τζουκάνοβιτς, έχει ήδη υποστεί φθορές, με μια ιστορική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2020. Έκτοτε, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία περνά από πολιτική κρίση σε πολιτική κρίση και έχει δει δύο κυβερνήσεις να πέφτουν πρόωρα.

Οι επικριτές του Τζουκάνοβιτς τον κατηγορούν για γενικευμένη διαφθορά και διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Το Μαυροβούνιο ταλανίζεται διαχρονικά από ακραία διαπλοκή του πολιτικού και επιχειρηματικού προσωπικού με τον μαφιόζικο υπόκοσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος ενός μισοτελειωμένου δρόμου άγγιξε το… 45% του ΑΕΠ, ενώ τα κρούσματα της διαφθοράς διαδέχονται το ένα το άλλο, και το κεντρικό λιμάνι της χώρας –ονόματι Μπαρ– αποτελεί βασικό κόμβο διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών. Σε όλα αυτά καταγγέλλεται ότι πρωταγωνιστούν δικαστές και πολιτικοί, με ενορχηστρωτή τον Μίλο Τζουκάνοβιτς,

Ο Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, πρώην μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), εισήλθε στην πολιτική με το να γίνει υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης στην πρώτη κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2020.

Περιγραφόμενος ως λαϊκιστής από ορισμένους, εκτιμήθηκε ιδιαίτερα επιβάλλοντας ένα αμφιλεγόμενο οικονομικό πρόγραμμα που έχει σχεδόν διπλασιάσει τον κατώτατο μισθό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα