ΑΘΗΝΑ
19:45
|
27.04.2024
Με απεργίες, συγκεντρώσεις και πορείες αντιδρούν στην απόφαση της εταιρείας να μειώσεη την αμοιβή τους ανά παραγγελία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με συγκεντρώσεις και πορείες, ενώ συνεχίζεται και η απεργία τους, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας για μείωση των αμοιβών τους ανά παραγγελία, οι διανομείς της Wolt.

Στην Αθήνα, οι διανομείς θα συγκεντρωθούν στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της εταιρείας, στην οδό Μιχαλακοπούλου, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν, στις 6.30 το απόγευμα, συνάντηση με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης – Πιερίας – Χαλκιδικής για τον συντονισμό της δράσης τους.

Η απεργία των διανομέων συνεχίζεται και στη Λάρισα με την κάλυψη του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ενώ στην Πάτρα το Συνδικάτο Διανομέων κήρυξε στάση εργασίας σήμερα από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα και καλεί σε μοτοπορεία με αφετηρία το κατάστημα της Wolt στην Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο. Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία. Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη Wolt με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη. Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος – μπουφάν μηχανής- εξοπλισμός. Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. Τώρα, η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διανομέων, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, δουλεύουν με ακόμα πιο θολό καθεστώς: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» – «εργολάβους». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται για το ωράριο που πραγματικά δουλεύουν και να πληρώνονται με μεροκάματα που διαμορφώνουν αυθαίρετα οι εργολάβοι.

Με πληροφορίες από 902.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα