ΑΘΗΝΑ
13:37
|
18.05.2024
Το fund είχε αποδεδειγμένα χρηματίσει έναν πρώην αξιωματούχο για να του μεταβιβαστούν τα δάνεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κουβανική κυβέρνηση κέρδισε σήμερα το δικαστήριο που ξεκίνησε μετά από μια μήνυση που κατατέθηκε από την CRF I Limited (CRF), ένα αρπακτικό ταμείο με έδρα στις Νήσους Κέιμαν του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι ήταν ο νόμιμος πιστωτής δύο απλήρωτων δανείων που Ευρωπαϊκές Τράπεζες είχαν χορηγήσει στην Κούβα το 1984.

Το 2020, η CRF κατηγόρησε την Κούβα και την πρώην κεντρική της τράπεζα Banco Nacional de Cuba (BNC) ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου για τα δάνεια, αξίας 78 εκατομμυρίων δολαρίων, και απαίτησε τη συγκατάθεση της BNC και της κουβανικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε μεταβίβαση δικαιωμάτων σε τρίτους.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας (Banco Central de Cuba), που ιδρύθηκε το 1997, έχει αναλάβει έκτοτε τις περισσότερες λειτουργίες με τις οποίες ήταν επιφορτισμένη η BNC.

Η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Σάρα Κόκεριλ έκρινε ότι το αρπακτικό fund δεν έλαβε τη συγκατάθεση της κουβανικής κυβέρνησης, επομένως δεν έχει νομική βάση ώστε να μηνύσει την Κούβα για τα δάνεια.

«Η CRF δωροδόκησε έναν πρώην αξιωματούχο της BNC, στον οποίο οι κουβανικές αρχές έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις, για να λάβει τη συγκατάθεση αυτού του ιδρύματος σχετικά με τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων επί του δανείου. Αυτή η παρατυπία είναι ένας εύλογος λόγος για την κουβανική κυβέρνηση να αρνηθεί να παραχωρήσει το χρέος στην CRF», δήλωσε η Κόκεριλ.

«Η Κούβα είναι πλέον εκτός αγγλικής δικαιοδοσίας. Από εδώ και πέρα η αγωγή θα συνεχιστεί μόνο κατά της BNC, η οποία θα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της από τις κατηγορίες της CRF», τόνισε η δικαστής.

Οι κουβανικές αρχές τόνισαν ότι η εκ νέου εκχώρηση του χρέους από την BNC ήταν παράτυπη και δόλια, καθώς αυτή η τράπεζα δεν είχε νομική ικανότητα ή το πληρεξούσιο να εκπροσωπήσει την Κούβα.

«Η χώρα μας δεν αρνήθηκε ποτέ τα χρέη της και ήταν πάντα πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τους νόμιμους πιστωτές της», τόνισε η επίσημη εφημερίδα της Κούβας Granma, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους funds πάντα επιδιώκουν να επωφεληθούν από τα χρέη κυρίαρχων κρατών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Ο επικεφαλής IRNA news: Τα ανεξάρτητα ΜΜΕ να γίνουν η φωνή της Γάζας

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα