ΑΘΗΝΑ
07:06
|
27.04.2024
Η οδηγία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα περιλαμβάνει πράγματι αναφορά στην πυρηνική ενέργεια, αναφέρει η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η οδηγία της Ε.Ε. για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα περιλαμβάνει πράγματι αναφορά στην πυρηνική ενέργεια, σύμφωνα με την υπουργό Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας, Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ, αν και παραμένει επιφυλακτική σχετικά με την ουσία της συμφωνίας.

Οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές κατέληξαν σε συμφωνία στις 30 Μαρτίου όπου τα κράτη μέλη της Ε.Ε. πρέπει συλλογικά να φτάσουν το 42,5% της ανανεώσιμης ενέργειας στη συνολική ενεργειακή τους κατανάλωση έως το 2030, με περισσότερα κίνητρα για εκείνα που ήδη φθάνουν το 45%.

Ως εκ τούτου, όσοι διαπραγματευτές ήθελαν να θέσουν ως στόχο το 40% συναντήθηκαν στα μισά με εκείνους που πίεζαν για στόχο 45%. Η Γαλλία ήταν μεταξύ των τελευταίων, υπό τον όρο ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα αναγνωριστεί η συμβολή της στην υποχώρηση της χρήσης του άνθρακα χάρη στην χρήση πυρηνικής ενέργειας.

«Αυτή η συμφωνία κατοχυρώνει την αναγνώριση του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας στην επίτευξη των στόχων μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», δήλωσε η Πανιέ-Ρουνασέρ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία.

«Συγκεκριμένα, αυτή η αναγνώριση συνεπάγεται τη διαβεβαίωση ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει αποκλειστικά στην εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και δεν πρέπει να οδηγήσει στην αντικατάσταση των πυρηνικών αντιδραστήρων», εξήγησε ο υπουργός.

Αυτό θα διευκρινιστεί σε μια «αιτιολογική σκέψη» που προστέθηκε στο προοίμιο του νομοσχεδίου, όπου θα εκτίθενται οι λόγοι στους οποίους βασίζεται η οδηγία της ΕΕ, είπε.

Αν και το τελικό κείμενο δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, το γραφείο του υπουργού το μετέφρασε ως εξής:

«Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού στόχου θα πρέπει να ενσωματωθούν με συμπληρωματικές προσπάθειες απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης άλλων μη ορυκτών πηγών».

Σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού, υπάρχει επομένως μια «ασαφής» αναφορά στην πυρηνική ενέργεια.

Προς το παρόν, ωστόσο, είναι μόνο ένα «βήμα προς τα εμπρός επί της αρχής», είπε η Πανιέ-Ρουνασέρ.

Πρώτον, επειδή η συμφωνία που επιτεύχθηκε είναι απλώς μια πολιτική συμφωνία: «Πρέπει να ελέγξουμε τι περιέχει πραγματικά το κείμενο».

Δεύτερον, επειδή ο ρόλος της πυρηνικής ενέργειας δεν αναγνωρίζεται πλήρως. Υπάρχει μόνο η βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει αποκλειστικά στην εξάλειψη των ορυκτών καυσίμων και όχι στην εξάλειψη των πυρηνικών.

Για παράδειγμα, η πρόταση να εισαχθεί μια «στάθμιση» του στόχου της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για χώρες που έχουν ήδη ένα μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν διατηρήθηκε, παρόλο που η ιδέα υποστηρίχθηκε από το Παρίσι.

«Ανανεώσιμες πηγές σημαίνει ανανεώσιμες» επανέλαβε το αντιπυρηνικό στρατόπεδο, αντιτιθέμενο σε κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί αναφορά στην πυρηνική ενέργεια στους στόχους της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το σύνθημα φαίνεται να έχει απήχηση στα κράτη μέλη, ακόμη κι αν η Πανιέ-Ρουνασέρ επιβεβαιώνει ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παλεύει, μαζί με άλλες ομοϊδεάτες χώρες της ΕΕ, για την ίση μεταχείριση των πυρηνικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα