ΑΘΗΝΑ
09:30
|
04.05.2024
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πως ευελπιστεί να ακολουθήσει και η Σουηδία μέχρι τον Ιούλιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Φινλανδία έγινε επίσημα το 31ο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Η ένταξη του Ελσίνκι κατέστη δυνατή αφού το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την εισδοχή του την περασμένη Πέμπτη.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, του οποίου το κόμμα (Πράσινοι) έχασε στις εκλογές της Κυριακής τις επτά από τις είκοσι έδρες που είχε στο κοινοβούλιο, υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ στην έδρα της στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί επίσημα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον Ιούλιο.

Το Σάββατο, η επίσημη εφημερίδα Resmi Gazete της Τουρκίας επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υπογράψει την έγκριση, μετά από τη σχετική ψηφοφορία στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Είχε προηγηθεί ψηφοφορία στο ουγγρικό κοινοβούλιο την περασμένη Δευτέρα, η οποία έδωσε επίσης το πράσινο φως για την ένταξη του Ελσίνκι.

Η ένταξη της Φινλανδίας είχε μπλοκαριστεί για μήνες από την Τουρκία, η οποία την κατηγόρησε ότι υποστηρίζει κουρδικές «τρομοκρατικές ομάδες» όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «αυθεντικά και συγκεκριμένα βήματα» που έκανε η Φινλανδία για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Τουρκίας.

Η Σουηδία, η οποία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Φινλανδία τον περασμένο Μάιο, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής αρκετά, σύμφωνα με την Άγκυρα.

Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε στο Politico ότι ελπίζει η Σουηδία να ενταχθεί στη συμμαχία κάποια στιγμή μεταξύ των τουρκικών εκλογών τον επόμενο μήνα και της ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εισδοχή της Φινλανδίας, το ΝΑΤΟ διπλασιάζει περίπου το μήκος των συνόρων του με τη Ρωσία, όπως επισημαίνει το BBC, καθώς η χώρα εφάπτεται με τη Ρωσία σε μήκος 1.340 χιλιομέτρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα