ΑΘΗΝΑ
00:02
|
19.04.2024
Το Πεκίνο προειδοποίησε τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων «να μην επαναλάβει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την οργή του Πεκίνου προκαλεί η ανακοινωθείσα για αύριο συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, προειδοποίησε τον Μακάρθι «να μην επαναλάβει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος», προσθέτοντας ότι η Κίνα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα υπερασπιστεί «αποφασιστικά και σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Μακάρθι, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην προεδρική βιβλιοθήκη που φέρει το όνομα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν στην Καλιφόρνια και θα συμμετέχει σε αυτήν διακομματική ομάδα, ανάμεσά τους ο βουλευτής Πιτ Αγκιλάρ από την ηγεσία των Δημοκρατικών και οι επικεφαλής της επίλεκτης επιτροπής της Βουλής για την Κίνα.

Η συνάντηση, που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της περιοδείας της προέδρου της Ταϊβάν στην Κεντρική Αμερική, αναμενόταν εδώ και καιρό και είναι δεδομένο ότι θα κλονίσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου, καθώς η Κίνα έχει δεσμευτεί να «αντεπιτεθεί αποφασιστικά» σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ Τσάι και Μακάρθι.

Σύμφωνα με την πολιτική «Μία Κίνα», οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της Κίνας, αλλά ποτέ δεν αναγνώρισαν επίσημα την αξίωση του Πεκίνου στο νησί.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να πάρει θέση για την προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Μακάρθι και της προέδρου της Ταϊβάν. «Θα σας παραπέμψω στο γραφείο του Προέδρου και στο γραφείο της Προέδρου Τσάι για οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με μια πιθανή συνάντηση», ανέφερε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου Ολίβια Ντάλτον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN.

Κατά το πέρασμά της από τη Νέα Υόρκη, σταθμό μετεπιβίβασής της για άλλες χώρες της περιοχής, την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Ταϊβάν, δήλωσε ότι οι σχέσεις της χώρας της με τις ΗΠΑ «δεν ήταν ποτέ πιο στενή απ’ ότι τώρα».«Γνωρίζουμε ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν είμαστε ενωμένοι σε αλληλεγγύη με φιλικές δημοκρατικές χώρες. Η Ταϊβάν δεν μπορεί να είναι απομονωμένη και δεν θεωρούμε τη φιλία δεδομένη», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη της ταϊβανοαμερικανικής κοινότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επιτετραμμένος της Κίνας Χου Ξιγουάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η παρουσία της Τσάι στις ΗΠΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «σοβαρή» αντιπαράθεση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και να έχει «σοβαρό αντίκτυπο» στους δεσμούς τους.

Η προκάτοχος του Μακάρθι, η Δημοκρατική βουλευτής Νάνσι Πελόζι, επισκέφθηκε την Ταϊβάν πέρυσι πριν από τη λήξη της θητείας της, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επισκέπτεται την Ταϊβάν εδώ και 25 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, η Πελόζι είπε ότι η επίσκεψη είχε σκοπό να καταστήσει «αναμφίβολα σαφές» ότι οι ΗΠΑ «δεν θα εγκαταλείψουν» το δημοκρατικά διοικούμενο νησί.

Η επίσκεψη αυτή απαντήθηκε με έντονο τρόπο από την Κίνα, με το Πεκίνο να απαντά ξεκινώντας εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις σε όλη την περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Η νέα περιφερειακή υπερδύναμη και η παλιά διεθνής τοιαύτη

Ρωσικά σχέδια για Νέα Τάξη Πραγμάτων βλέπει η Washington Post

Το ΚΚΕ καταδικάζει την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κόσσοβο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα