ΑΘΗΝΑ
03:17
|
06.05.2024
«Οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Άλλος αέρας» ελληνο-τουρκικής διάθεσης για συνεννόηση φύσηξε στη σημερινή εμφάνιση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στην σεισμόπληκτη Αντιόχεια της Τουρκίας αλλά και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Χολουσί Ακάρ.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν μαζί νοσοκομείο της περιοχής και προσωρινούς καταυλισμούς σεισμοπλήκτων με τον Παναγιωτόπουλο να επαναλαμβάνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης για τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στα συντρίμμια του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου.

«Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές. Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Ελληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας (…) Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε, την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής» δήλωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε και το συμβολικό μήνυμα της επίσκεψής του, ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε, από την πλευρά του:

«Επιθυμία μας, προσδοκία μας και ευχή μας είναι, χωρίς να περιμένουμε μια νέα καταστροφή, να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να διατηρηθεί αυτή η θετική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό».

«Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, πιστεύω και ελπίζω το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν θάλασσες ειρήνης», συνέχισε ο Ακάρ, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν «κάποια προβλήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τα οποία «ελπίζουμε πως μπορούμε να επιλύσουμε στο πλαίσιο της καλής γειτονίας, του Διεθνούς Δικαίου, του συμμαχικού πνεύματος, με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο (…) προς όφελος όλων των πλευρών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα