ΑΘΗΝΑ
18:19
|
02.05.2024
Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση των συνδικάτων με την πρωθυπουργό, μετά την άρνησή της να αποσύρει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συνάντηση των συνδικαλιστικών ενώσεων της Γαλλίας με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν, που παρέμεινε σταθερή στην άρνησή της να αποσύρει την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση εναντίον της οποίας έχει ξεσηκωθεί εδώ και εβδομάδες όλη η χώρα.

Η συνάντηση των δύο πλευρών ήταν η πρώτη από τον περασμένο Γενάρη όταν και άρχισαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίες κλιμακώθηκαν σε πανεθνικό μαχητικό κίνημα πριν μερικές εβδομάδες, μετά την απόφαση του προέδρου Μακρόν για υιοθέτηση των νέων μεγαλύτερων ορίων συνταξιοδότησης – από τα 62 στα 64 έτη – με έμμεσο τρόπο, μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος, χωρίς να δοθεί η απαραίτητη κοινοβουλευτική έγκριση.

Μετά τη συνάντηση τα συνδικάτα, που αύριο Πέμπτη έχουν προκηρύξει μία ακόμα πανεθνική απεργία, κάλεσαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Επαναλάβαμε στην πρωθυπουργό πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη δημοκρατική διέξοδος παρά μόνο η απόσυρση του κειμένου. Η πρωθυπουργός απάντησε πως επιθυμεί να παραμείνει το κείμενό της», δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου CFTC Σιρίλ Σαμπανιέ εξ ονόματος της διασυνδικαλιστικής επιτροπής που έχει σχηματιστεί από οκτώ οργανώσεις εργαζομένων και κάλεσε σε μαζική συμμτοχή στην 11η ημέρα κινητοποίησης, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, 6 Απριλίου.

«Καλούμε το Συνταγματικό Συμβούλιο να αποφανθεί με σοφία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αναμενόμενη γνωμοδότηση για την ένσταση της αριστερής αντιπολίτευσης που έχει καταταθεί και αναμένεται για την ίδια μέρα και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για τις συντάξεις.

«Πρόκειται για ένα χαστούκι στα εκατομμύρια των Γάλλων που είναι στο δρόμο». Με αυτά τα λόγια η Sophie Binet, νέα γενική γραμματέας της CGT , συνόψισε τη συνάντηση μεταξύ των συνδικάτων και της πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ανυποχώρητη και αποκομμένη από τον λαό κυβέρνηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μηχανική βλάβη στο πλοίο Power Jet: Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών από Μ. Παρασκευή ως Τετάρτη Πάσχα

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο γυναίκας Νεάντερταλ 75.000 ετών

Έξοδος Πάσχα: Αυξημένη κίνηση σε λιμάνια και δρόμους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα