ΑΘΗΝΑ
12:05
|
06.05.2024
Σύμφωνα με την Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους και να αποστασιοποιηθεί από τη «συγκρουσιακή» προσέγγιση των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απαγκίστρωση του Πεκίνου από τη Μόσχα και η επανασύνδεσή του με το Παρίσι είναι, επιγραμματικά, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι δύο βασικοί στόχοι του ταξιδιού του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, που ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, ώστε η Κίνα να προσπαθήσει να οδηγήσει τη Ρωσία προς μια διέξοδο από την ουκρανική κρίση», δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση Μακρόν από το Παρίσι διπλωματικός του σύμβουλος, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο εξόδου από την κρίση», που παρουσίασε το Πεκίνο στις 24 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, «δεν είναι σχέδιο ειρήνης», δεδομένου ότι δεν απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Το Παρίσι τονίζει, ωστόσο, τις «συγκλίσεις» Κίνας-Ευρώπης στην άρνηση χρήσης πυρηνικών όπλων, υπογραμμίζοντας επίσης την έκκληση του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίγκ, την Παρασκευή 31 Μαρτίου προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να «χτίσουν ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο ασφάλειας».

Κατά τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος, όπως και ο Γερμανός καγκελάριος, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές και να αποστασιοποιηθεί από τη «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι ΗΠΑ. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από Πεκίνο και Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα δικά μας συμφέροντα και τη δική μας προσέγγιση», ανέφερε στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης.

Με το ταξίδι αυτό, το Παρίσι θέλει μεταξύ άλλων να αναβιώσει τις ανθρώπινες ανταλλαγές, ιδίως εκείνες μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα επιμείνει και στους πολιτιστικούς δεσμούς, εγκαινιάζοντας το γαλλο-κινεζικό φεστιβάλ «Croisements» (Σταυροδρόμια), που παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την οικονομική πτυχή της επίσκεψης, η εφημερίδα σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο ότι στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Airbus, της EDF, της Alstom ή της Veolia.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

Λαβρόφ: Ανεξάρτητως νικητή στις εκλογές στις ΗΠΑ, η Ρωσία θα θεωρείται εχθρός

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα