ΑΘΗΝΑ
20:22
|
27.04.2024
Η αποψινή πανσέληνος έχει χρώμα ροζ σαν το ανοιξιάτικο λουλούδι Phlox subulata, εάν πιστέψουμε τις δοξασίες των αυτοχθόνων λαών της Αμερικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εάν δεν μας τα «χαλάσει» ο καιρός και ο νυχτερινός ουρανός είναι απόψε ανέφελος, τότε θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το λεγόμενο «ρόδινο φεγγάρι» του Απριλίου που αναμένεται να φωτίσει τον ανοιξιάτικο ουρανό φτάνοντας στο μέγιστο της φωτεινότητας του στις 12:37 π.μ.

Η όψη του δορυφόρου του πλανήτη μας δεν πρόκειται βεβαίως να αλλάξει χρώμα. Μπορεί ωστόσο να λειτουργήσει ως αφορμή για να μας θυμίσει ή να μας μάθει μία δοξασία των αυτοχθόνων λαών της Αμερικής, προτού υποστεί την καταστροφή από την έλευση του Κολόμβου.

Γιατί οι αυτόχθονες της Αμερικής ονόμαζαν «ροζ πανσέληνο» εκείνη του Απριλίου; Πολύ απλά επειδή σηματοδοτούσε την εμφάνιση ενός όμορφου φυτού με ροζ λουλούδια, που ήταν και από τα πρώτα άνθη της άνοιξης: του φυτού Phlox subulata.

Τις δοξασίες και τις ιστορίες των ιθαγενών για τις ονομασίες της πανσελήνου διατήρησαν αρχικά οι αγροτικές κοινότητες των λευκών κατακτητών αποίκων και έφθασαν ως τις μέρες μας δίνοντας ένα χαρακτηριστικό όνομα στην πανσέληνο κάθε μήνα του χρόνου.

Τα ονόματα, δηλαδή, δίνονταν με βάση την χλωρίδα και την πανίδα στη γη τους που επηρέαζαν τις συγκεκριμένες εργασίες που έπρεπε να διεκπεραιώσουν ή σχετίζονταν με φυσικά φαινόμενα που διαδραματίζονταν εκείνη την εποχή.

Μία ιδιαιτερότητα της απριλιάτικης πανσελήνου αφορά το Πάσχα. Εάν η πανσέληνος του Απριλίου πέφτει πριν την εαρινή ισημερία, ονομάζεται «Σαρακοστιανό Φεγγάρι», ενώ όταν γίνεται μετά την ισημερία, λέγεται «Πασχαλινό Φεγγάρι». Επομένως, η αποψινή πανσέληνος είναι, εκτός από ροζ, και πασχαλινή!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα