ΑΘΗΝΑ
20:38
|
28.04.2024
Κινήσεις του Ουκρανού προέδρου για τη σύσταση μιας πολιτικής συμμαχίας που θα τον υποστηρίξει σε διαπραγματεύσεις που αναμένονται με τη Μόσχα, βλέπει Πολωνός στρατηγός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία από τις λίγες εξόδους από τη χώρα του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, την πρώτη απ’ όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη χώρα προγραμματίζονται επαφές και συναντήσεις με θέμα τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την αποκατάσταση της χώρας και την πορεία της προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αναφέρουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, ο πρώην διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Πολωνίας, στρατηγός Ουάλντεμαρ Σκρζίπτσακ, ανέφερε πως στο επίκεντρο της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου βρίσκονται σκέψεις που αφορούν σε προετοιμασίες για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από καμία πλευρά.

Όπως εκτίμησε ο Πολωνός στρατηγός, η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε στρατηγικό αδιέξοδο καθώς δεν φαίνεται πως μπορεί να υπάρξει στρατιωτική επίλυση της κρίσης και θα πρέπει να αναμένονται προσπάθειες συμβιβασμού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο εγγύς μέλλον.

«Νομίζω ότι το ταξίδι στη Βαρσοβία είναι το πρώτο από μια σειρά ταξιδιών του Ζελένσκι, ο οποίος θα επιθυμούσε τη δημιουργία ενός συνασπισμού για να τον υποστηρίξει σε περίπτωση οποιασδήποτε συνομιλίας με τη συμμετοχή του για το μέλλον της Ουκρανίας. Είναι σημαντικό, από την οπτική γωνία του Ζελένσκι, ότι δεν πρόκειται για μια μυστική επίσκεψη με τρένο στη Βαρσοβία τη νύχτα, αλλά για μια επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η πρώτη σε μια σειρά επισκέψεων. Ο Ζελένσκι πρέπει να αρχίσει να χτίζει μια ατμόσφαιρα πολιτικής υποστήριξης γύρω του. Έχει στρατιωτική υποστήριξη, αλλά τώρα που πλησιάζει το τέλος του πολέμου, κατά τη γνώμη μου, χρειάζεται πολιτική υποστήριξη» εκτίμησε, μιλώντας στην πολωνική εφημερίδα Rzeczpospolita, τονίζοντας ότι και οι δυτικές χώρες έχουν πλέον κουραστεί από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Τρίτη, ο σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πολωνού προέδρου Αντρέι Ντούντα, Μάρτσιν Πριντάτς, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου «θα πρέπει να εκληφθεί ως μήνυμα εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης προς την Πολωνία και τους Πολωνούς».«Δεν θα προκαλέσει έκπληξη σε κανέναν ότι η ουκρανική πλευρά θα ζητήσει από την Πολωνία και άλλους ξένους εταίρους περισσότερη στήριξη (…) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι εμείς, η Πολωνία, έχουμε ήδη κάνει πραγματικά πολλά», σχολίασε ο Πριντάτς.

Χθες, Τρίτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι το Κίεβο είναι ευγνώμον προς την Πολωνία που άνοιξε τον δρόμο για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών MiG. «Τα MiG από την Πολωνία θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνά μας, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τον ουρανό μας πιο ασφαλή, θα σώσουν τις ζωές των πολιτών μας και επίσης θα περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλούν οι ρωσικές επιθέσεις», τόνισε σε ανάρτησή του στο Telegram.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι Πολωνοί αγρότες απειλούν να διαταράξουν την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στη Βαρσοβία, καθώς είναι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι η κατάργηση των δασμών και των ποσοστώσεων στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη γειτονική χώρα στην ΕΕ, πλημμύρισε την πολωνική αγορά με φθηνά σιτηρά από την Ουκρανία, γεγονός που, με τη σειρά του, συνέβαλε στην πτώση των τιμών για τους τοπικούς παραγωγούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα