ΑΘΗΝΑ
05:09
|
05.05.2024
Ο χρόνος κατά τον οποίο θα παγώσουν τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα αποφασιστεί από τις τράπεζες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Tην πρόταση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για αναστολή νέου κύματος αυξήσεων στα επιτόκια στεγαστικών δανείων φαίνεται πως θα υιοθετήσουν οι λεγόμενες συστημικές τράπεζες.

Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών δεν αφορά μόνο τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια αλλά και τα ενήμερα που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο είτε σε ευρώ, είτε σε ελβετικό φράγκο. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή όχι πολύ άμεσα αλλά σε ημερομηνία που θα επιλέξουν οι ίδιες οι τράπεζες.

Το μέτρο αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα.

Εκτός μένουν μικρά επιχειρηματικά δάνεια και όσα δάνεια χορηγηθούν στη συνέχεια.

Οι δόσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να πληρωθούν από εδώ και στο εξής, θα τιμολογούνται με βάση το επίμαχο επιτόκιο – ανεξαρτήτως των αυξήσεων που ενδεχομένως ακολουθήσουν – συν το περιθώριο που χρεώνει η εκάστοτε τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μετατρέπονται σε σταθερά, αφού για ένα χρόνο οι δανειολήπτες θα γνωρίζουν ακριβώς το ύψος της δόσης που πρέπει να καταβάλουν.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για τις τράπεζες, αυτό υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.

Στο τέλος του Μαρτίου, το euribor ενός μήνα διαμορφωνόταν σε 2,92%, το euribor 3 μηνών σε 3,038% και το επιτόκιο της ΕΚΤ σε 3,50%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα