ΑΘΗΝΑ
21:44
|
27.04.2024
Τουλάχιστον 389 απαγωγές καταγράφηκαν στην Αϊτή τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε η οργάνωση δικαιωμάτων CARDH.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον 389 απαγωγές καταγράφηκαν στην Αϊτή τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ανακοίνωσε την Τρίτη η οργάνωση δικαιωμάτων CARDH, σημειώνοντας τριπλάσια αύξηση από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς οι συμμορίες προσπαθούν να ανακτήσουν τις απώλειες από τις διεθνείς κυρώσεις.

Οι απαγωγές που σημειώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου είναι υπερτριπλάσιες από τις 127 που καταγράφηκαν το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκαν κατά 72% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η ερευνητική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εδρεύει στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς ανέφερε σε έκθεσή της ότι η «εκθετική αύξηση» μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη να αντισταθμιστούν οι απώλειες που προκλήθηκαν από τις διεθνείς κυρώσεις που δρομολογήθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν επιβάλει κυρώσεις σε μια σειρά πολιτικών και επιχειρηματιών υψηλού προφίλ που πιστεύεται ότι βοηθούν στη χρηματοδότηση και τη μεταφορά όπλων σε βαριά ένοπλες συμμορίες που εκτιμάται ότι τώρα ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η CARDH είπε ότι η αύξηση θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από νέες συμμαχίες που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ συμμοριών καθώς αναπτύσσουν την επικράτειά τους, επεκτείνοντας τη «βιομηχανία απαγωγών» σε νέες αγορές.

Η ομάδα ανέφερε επίσης την προοπτική των επικείμενων εκλογών και της ανόδου των ομάδων άμυνας πολιτών που προστατεύουν τις κοινότητες από συμμορίες, αντί μιας αστυνομικής δύναμης, να οδηγεί τις συμμορίες σε αντίποινα.

«Οι συμμορίες χρησιμοποιούν ακραία βία (όλες τις μορφές βασανιστηρίων) για να αναγκάσουν τους γονείς και τις οικογένειες να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά από τις ΗΠΑ που δεν έχουν», ανέφερε, αναφέροντας σοβαρά εγκαύματα, ομαδικούς βιασμούς και απαγχονισμούς.

Οι συγγενείς αναζητούνται συστηματικά για πολλαπλές πληρωμές λύτρων, πρόσθεσε.

Από τις 389 απαγωγές που καταγράφηκαν από το CARDH, τα 29 θύματα ήταν από ξένες χώρες. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις αρχές της Αϊτής για την απαγωγή στις 18 Μαρτίου ενός ζευγαριού από τη Φλόριντα που ταξίδεψε για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Το CARDH μέτρησε 857 απαγωγές το 2022, μια μείωση από τις 1.009 που κατέγραψε το 2021, τη χρονιά που δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ αφήνοντας ένα κενό εξουσίας που ώθησε τις συμμορίες να επεκτείνουν την επικράτειά τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα