ΑΘΗΝΑ
07:04
|
02.05.2024
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας απέφυγε να ρίξει ευθύνη στη Χεζμπολάχ βλέποντας ως μοναδικό υπεύθυνο τη Χαμάς για τις ρουκέτες που έπεσαν στο Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς υπέδειξε ως υπεύθυνη για τις δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν σήμερα από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνη και στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου του Νατζίμπ Μικάτι επειδή οι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από λιβανέζικο έδαφος.

Προειδοποίησε έτσι τη Χαμάς με αντίποινα τονίζοντας πως η πολιτική ηγεσία θα δώσει εντολές στον στρατό για το «πώς θα αντιδράσει».

Είναι ενδιαφέρον αυτός ο διαχωρισμός που έκανε ο Ισραηλινός υπουργός καθώς φανερώνει την απροθυμία των  ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων να εμπλακούν αυτή την περίοδο σε έναν πόλεμο με την ισχυρή λιβανέζικη πολιτική και στρατιωτική οργάνωση της Χεζμπολάχ. Μία τέτοια σύγκρουση που το 2006 έληξε ουσιαστικά υπέρ της Χεζμπολάχ θα είχε αβέβαιο αποτέλεσμα για το Ισραήλ, ενώσω μάλιστα η ισραηλινή κοινωνία κλυδωνίζεται από σφοδρές συγκρούσεις μετά και από το πολύκροτο νομοσχέδιο δικαστικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Πριν τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας προηγήθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, που επίσης κατονόμασε τη Χαμάς ως υπεύθυνη για την εκτόξευση μπαράζ ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ. Επιχείρησε να εμπλέξει και το Ιράν λέγοντας πως ο ισραηλινός στρατός ερεύνησε «ιρανική ανάπτυξη στην επίθεση» προσθέτοντας πως δεν την επιβεβαιώνει.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά ήρεμη στη Δυτική Όχθη και διαβεβαίωσε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην ισραηλινή πολιτική απέναντι στο Όρος του Ναού» όπως αποκαλούν οι Ισραηλινοί το χώρο όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ Άκσα.

Τι απάντησε ο στρατός του Λιβάνου

Ο στρατός του Λιβάνου από την πλευρά του εξήγησε πως εντόπισε αρκετά σημεία από τα οποία επρόκειτο να εκτοξευτούν ρουκέτες κοντά στις μεθοριακές πόλεις Ζιμπκίν και Κλαϊλίχ, αφήνοντας να εννοηθεί πως απέτρεψε τη ρίψη περισσότερων ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ.

Από νωρίς το απόγευμα,  πηγές ασφαλείας στο Λίβανο μιλώντας στο σαουδαραβικό δίκτυο αλ Αραμπίγια, διαβεβαίωναν πως δεν βρίσκεται η Χεζμπολάχ πίσω από τις ρουκέτες αλλά παλαιστινιακές ομάδες με παρουσία στον Λίβανο.

Αντιδράσεις σε ΗΠΑ και ΟΗΕ

Απόψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρείχε όπως πάντα πλήρη κάλυψη στην ισραηλινή επιθετικότητα δηλώνοντας πως «το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα να αμυνθεί» απέναντι στις ρουκέτες από το Λίβανο.

«Η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι σιδερένια. Αναγνωρίζουμε το νόμιμο δικαίωμά του να αμυνθεί απέναντι σε κάθε μορφή επίθεσης» είπε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βένταντ Πατέλ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε το μπαράζ ρουκετών προς το Ισραήλ λέγοντας πως όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν «υπέρτατη αυτοσυγκράτηση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα