ΑΘΗΝΑ
01:00
|
06.05.2024
Καταγγελίες για ατμοσφαιρική ρύπανση αντιμετωπίζει ο κρατικός χειριστής του μετρό στο Παρίσι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εισαγγελείς στο Παρίσι ξεκίνησαν ποινική έρευνα για ισχυρισμούς ότι η ρύπανση στο σύστημα του μετρό της πρωτεύουσας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ταξιδιωτών, ανέφεραν μια ΜΚΟ και οι αρχές την Τετάρτη.

Η Régie Autonome des Transports Parisiens (RATP), ο κρατικός χειριστής του μετρό στο Παρίσι, διερευνάται για πιθανή απάτη και πρόκληση ακούσιων τραυματισμών μετά από ισχυρισμούς ότι εσκεμμένα δεν αναφέρει επαρκώς τα επίπεδα ρύπανσης και δεν ενημερώνει τους επιβάτες για τους κινδύνους.

«Ήρθε η ώρα να σηκωθεί το πέπλο της σιωπής και η RATP να πει την αλήθεια στους επιβάτες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εκστρατείας Respire (Breathe), Τόνι Ρενούτσι, σε μια δήλωση που ανακοίνωσε την έναρξη μιας εγκληματικής έρευνας, η οποία επιβεβαιώθηκε από την εισαγγελία του Παρισιού.

Η φιλανθρωπική οργάνωση, η οποία ασκεί πίεση για καθαρό αέρα, υπέβαλε νομική καταγγελία το 2021 μετά από δύο ξεχωριστές έρευνες παρακολούθησης.

Κατηγορεί την RATP ότι γνωρίζει τα προβλήματα ρύπανσης τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η γαλλική υπηρεσία παρακολούθησης της δημόσιας υγείας Anses κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα επίπεδα τοξικών λεπτών σωματιδίων ήταν κατά μέσο όρο τρεις φορές υψηλότερα μέσα στο μετρό από ό,τι έξω.

Ιδιαίτερη ανησυχία ήταν τα σωματίδια που παράγονται από το φρενάρισμα, ενώ η ρύπανση παρακολουθήθηκε μόνο σε τρεις σταθμούς σε ολόκληρο το δίκτυο 309 στάσεων, είπε το Anses.

Η RATP δήλωσε ότι η ποιότητα του αέρα ήταν «προτεραιότητα» και είχε ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμιστήρων υψηλής απόδοσης και ηλεκτρικών συστημάτων πέδησης που μειώνουν τη ρύπανση.

Εκτιμάται ότι 40.000 πρόωροι θάνατοι σημειώνονται στη Γαλλία κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με στοιχεία για τη δημόσια υγεία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα