ΑΘΗΝΑ
00:02
|
17.04.2024
Νέες ασκήσεις ξεκίνησαν στα στενά της Ταϊβάν, μετά τη χθεσινή επαφή Τσάι και Μακάρθι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Shandong, συμμετέχει σε άσκηση στον Δυτικό Ειρηνικό εν μέσω αυξημένων εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν, λόγω της χθεσινής συνάντησης μεταξύ της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Κέβιν Μακάρθι.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Τσίου Κούο-τσενγκ σε δημοσιογράφους, το αεροπλανοφόρο βρίσκεται 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) από την ανατολική ακτή της Ταϊβάν και παρακολουθείται από κοντινή απόσταση. «Πρόκειται για εκπαίδευση, αλλά η συγκυρία είναι αρκετά ευαίσθητη και μελετάμε τις κινήσεις μας πρόσθεσε», τονίζοντας ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία απογείωση από το αεροπλανοφόρο.

Το Shandong, το πρώτο αεροπλανοφόρο εγχώριας κατασκευής της Κίνας, έπλευσε, μέσω του καναλιού Bashi νότια της Ταϊβάν, στον Ειρηνικό την Τετάρτη μαζί με πολλά άλλα πλοία του κινεζικού ναυτικού.

Η κινεζική κρατική Global Times ανέφερε ότι το αεροπλανοφόρο είναι «πλήρως έτοιμο για επιχειρήσεις για τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του PLA (Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) διεξάγει «εντατικές ασκήσεις» στην ξηρά, καθώς και στη θάλασσα και στον αέρα από την περασμένη εβδομάδα. 

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται καθώς η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν, είχε χθες στην Καλιφόρνια συνάντηση με τον πρόεδρό της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών Κέβιν Μακάρθι, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες τους, ο Μακάρθι επανέλαβε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ταϊβάν. «Η φιλία μεταξύ του λαού της Ταϊβάν και των ΗΠΑ αποτελεί ζήτημα βαθιάς σημασίας για τον ελεύθερο κόσμο και είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η οικονομική ελευθερία, η ειρήνη και η περιφερειακή σταθερότητα», είπε.

Ο Τσάι, εν τω μεταξύ, ευχαρίστησε τον ΜακΚάρθι και τους άλλους Αμερικανούς νομοθέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση. «Η παρουσία τους και η αταλάντευτη υποστήριξή τους καθησυχάζουν τον λαό της Ταϊβάν ότι δεν είμαστε μόνοι», τόνισε.

Το Πεκίνο επανέλαβε ότι η Ταϊβάν είναι «η κύρια κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», απειλώντας με «ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα» ως απάντηση στη συνάντηση ΜακΚάρθι-Τσάι.

«Αντιδρώντας στις σοβαρά λαθεμένες πράξεις συνέργειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ταϊβάν, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της», τόνισε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Νεμπένζια: Υποκρισία η έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ για τα αντίποινα του Ιράν στο Ισραήλ

Διεθνής Σύνοδος για το Σουδάν στο Παρίσι

Ξεκαθάρισμα… διαφορών Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στη Χάγη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα