ΑΘΗΝΑ
09:15
|
23.04.2024
Το δίκτυο, γνωστό ως EMA, φέρεται να προορίζεται να ανταγωνιστεί ένα άλλο αντίστοιχο δίκτυο, το SeaMeWe-6, που κατασκευάζεται από μια αμερικανική εταιρεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Κίνας εργάζονται για να δημιουργήσουν ένα τεράστιο υποθαλάσσιο καλωδιακό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, δήλωσαν σήμερα στο Reuters τέσσερα άτομα που συμμετέχουν στο έργο. Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου έργου μπορεί να σημάνει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια υποδομή διαδικτύου.

Η China Telecom, η China Mobile Limited και η China Unicom βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού ενός έργου υποθαλάσσιων οπτικών ινών αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων που θα συνδέει την Ασία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ανέφεραν οι πηγές. Το εκτεταμένο δίκτυο, γνωστό ως EMA (Ευρώπη-Μέση Ανατολή-Ασία), φέρεται να προορίζεται να ανταγωνιστεί ένα άλλο καλωδιακό σύστημα, που βρίσκεται υπό κατασκευή από την αμερικανική εταιρεία SubCom LLC, το οποίο ονομάζεται SeaMeWe-6 (Νοτιοανατολική Ασία-Μέση Ανατολή-Δυτική Ευρώπη-6).

Η κινεζική εταιρεία HMN Tech (πρώην Huawei Marine Networks) επιλέχθηκε αρχικά το 2020 για να κατασκευάσει το καλώδιο για το SeaMeWe-6 από μια κοινοπραξία που περιλάμβανε τις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, που τώρα εργάζονται για την κατασκευή του δικτύου EMA. Ωστόσο, μια συνεχής εκστρατεία πίεσης στις ΗΠΑ πέτυχε τελικά η σύμβαση να δοθεί στην αμερικανική SubCom LLC, παρά το σημαντικά υψηλότερο κόστος.

Οι τρεις κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών φέρεται να έχουν υπογράψει συμφωνίες με εταιρείες τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, το Πακιστάν, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ βρίσκονται στα σκαριά και άλλες συμφωνίες σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η κοινοπραξία ελπίζει να έχει θέσει το δίκτυο ΕΜΑ σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025, ανέφεραν οι πηγές στο Reuters.

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου έργου για την Κίνα είναι προφανή, μια πηγή είπε στο Reuters – μια ταχύτερη σύνδεση μεταξύ Κίνας, Χονγκ Κονγκ και του υπόλοιπου κόσμου, η οποία δεν υπόκειται στον έλεγχο των ΗΠΑ, δίνει στο Πεκίνο μία δικλείδα ασφαλείας στην περίπτωση που αποκοπεί από δίκτυα που ελέγχονται από τις ΗΠΑ . Η Ουάσιγκτον διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια για να πείσει τους συμμάχους να αποκλείσουν τις κινεζικές εταιρείες από μελλοντικά έργα υποδομής.

Ωστόσο, πηγές του Reuters ανέφεραν ότι φοβούνται ότι το σχέδιο προμηνύει μια αυξανόμενη διαίρεση της παγκόσμιας διαδικτυακής υποδομής σε αυτό που ένας ερευνητής της στρατιωτικής-βιομηχανικής δεξαμενής σκέψης RAND Corporation περιέγραψε ως «ένα Διαδίκτυο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ένα οικοσύστημα διαδικτύου υπό την ηγεσία της Κίνας».

«Όσο περισσότερο οι ΗΠΑ και η Κίνα αποδεσμεύονται μεταξύ τους στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας, τόσο πιο δύσκολο γίνεται η διεκπεραίωση του παγκόσμιου εμπορίου και των βασικών λειτουργιών», δήλωσε στο Reuters ο Τίμοθι Χιθ της RAND, προειδοποιώντας ότι το να αναγκαστούν τρίτες χώρες να επιλέξουν μεταξύ των δύο «πλευρών» θα έκανε τεχνολογίες όπως οι δορυφόροι GPS και η ηλεκτρονική τραπεζική πολύ λιγότερο αξιόπιστες.

Η Αντόνια Χμάιντι, αναλύτρια στο Mercator Institute for China Studies, συμφώνησε ότι ο διαχωρισμός της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης μεταξύ δύο υπερδυνάμεων θα αύξανε σημαντικά την πιθανότητα αυτές οι υπερδυνάμεις να χειραγωγούν και να κατασκοπεύουν δεδομένα, με γενική πτώση στην ποιότητα και την ποσότητα των υπηρεσιών μέχρι «ξαφνικά ολόκληρο το διαδίκτυο να μην λειτουργεί όπως προβλεπόταν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα