ΑΘΗΝΑ
19:26
|
03.05.2024
Ο Μακρόν μίλησε ενώπιον του Τύπου για τον διπλάσιο χρόνο, στρεφόμενος και απευθυνόμενος ευθέως στον Κινέζο ομόλογο του, που δεν έκρυψε ιδιαιτέρως τη δυσαρέσκειά του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δεν έδειξε να μετατοπίζεται ιδιαίτερα από τη συζήτηση που είχε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Κίνα με εκπεφρασμένο από την κυβέρνησή του στόχο να πιέσει την Κίνα σε σχέση με τη στάση της στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να φέρετε τη Ρωσία στα λογικά της και όλους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Γάλλος ηγέτης στον οικοδεσπότη του πριν από τις συνομιλίες τους στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.

Ο Σι, ωστόσο, αναπαρήγαγε απέναντι στον Γάλλο ομόλογό του τη γραμμή γραμμή που κρατάει σταθερά η Κίνα, σύμφωνα με την οποία, «όλες οι πλευρές» έχουν «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» και δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι προτίθεται να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στην κατεύθυνση που του ζήτησε ο Μακρόν.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να απευθύνει από κοινού έκκληση με τη Γαλλία στη διεθνή κοινότητα να παραμείνει λογική και ήρεμη», αρκέστηκε να δηλώσει ο Σι.

«Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των πλευρών σε σχέση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών… επιδιώκοντας πολιτική επίλυση και οικοδόμηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου ευρωπαϊκού πλαισίου ασφαλείας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με Γάλλο διπλωμάτη που γνωρίζει τις συνομιλίες, τον οποίο επικαλείται το POLITICO, κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Σι, ο Μακρόν εξέφρασε τις δυτικές ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα παραδώσει όπλα στη Ρωσία. Και εδώ, ωστόσο, φαίνεται να μην μπόρεσε να αποσπάσει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση από τον συνομιλητή του.

«Ο πρόεδρος προέτρεψε τον Σι να μην πραγματοποιήσει παραδόσεις στη Ρωσία που θα βοηθούσαν τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Ο Σι είπε ότι αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός του», είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας στο POLITICO υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι συνομιλίες – τις οποίες, ωστόσο, ένας αξιωματούχος του Ελιζέ περιέγραψε ως «ειλικρινείς και εποικοδομητικές» – διήρκεσαν τελικά μιάμιση ώρα.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι και επικεφαλής επιχειρήσεων υπέγραψαν συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης 160 αεροσκαφών της γαλλικής Airbus. Σύμφωνα με το Ελιζέ, η κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε την αγορά 150 αεροπλάνων «A320 Neo» και 10 αεροπλάνων «A350».

Όπως αναφέρει το POLITICO, η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί μέρος μιας συμφωνίας αξίας 36 δισεκατομμυρίων ευρώ που η Airbus είχε ανακοινώσει από πέρυσι. Το μέσο συμπληρώνει πως αυτό διαψεύδει προηγούμενες πληροφορίες από έναν αξιωματούχο του Ελιζέ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι μια νέα πώληση ήταν υπό διαπραγμάτευση. Αναφέρεται επιπλέον ότι οι Κινέζοι υπουργοί και επικεφαλής επιχειρήσεων υποκλίθηκαν βαθιά στον Σι πριν υπογράψουν τις συμβάσεις με τους Γάλλους ομολόγους τους.

Στη διάρκεια της συνάντησής τους μπροστά στον Τύπο, ο Σι αρκέστηκε στο να διαβάσει το προσεκτικά διατυπωμένο κείμενό του για την περίσταση, κοιτώντας μπροστά του, ενώ ο Μακρόν μίλησε για τον διπλάσιο περίπου χρόνο, στρεφόμενος και απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του, πράγμα που έκανε τον Σι να φανεί ανυπόμονος και ενοχλημένος, αναστενάζοντας όταν ο Μακρόν του απευθυνόταν ευθέως για να τονίσει την κοινή τους ευθύνη στο ζήτημα του πολέμου, αναφέρει το POLITICO.

Ο Μακρόν απηύθυνε επίσης έκκληση στον Σι να καταδικάσει ρητά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Το να μιλάς για ειρήνη και σταθερότητα σημαίνει να μιλάς για τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Κάνατε μερικά σημαντικά σχόλια», είπε ο Γάλλος ηγέτης. «Πρόκειται για έναν πόλεμο που εμπλέκει όλους μας γιατί ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισε να παραβιάσει τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό».

Η Γαλλίδα βουλεύτρια Αν Ζενετέ, η οποία είχε επίσης συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους σήμερα, παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχαν «εκπλήξεις» στη θέση της Κίνας για την Ουκρανία, αλλά υποστήριξε ότι εξακολουθεί να έχει αξία το να τεθούν κάποιες βάσεις για το θέμα.

«Είναι η αρχή», είπε η Ζενετέ. «Θα υπάρξουν περισσότερες συνομιλίες και κάποιες ιδιωτικές στιγμές [μεταξύ Σι και Μακρόν]. Ίσως λάβουμε άλλα μηνύματα». Αύριο οι δύο πρόεδροι θα μεταβούν στην Καντόνα, όπου θα έχουν περισσότερες συνομιλίες και ένα ιδιωτικό δείπνο.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του POLITICO, αναμένεται να ερμηνευθεί ως παραχώρηση προς τον Γάλλο πρόεδρο το ότι ο Σι μίλησε για την ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να «προστατέψουν τα θύματα, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των παιδιών». Ωστόσο, σημειώνεται, ο Σι δεν αναφέρθηκε ρητά στη Ρωσία σε αυτές τις παρατηρήσεις του, ενώ σε μια κίνηση που ενδέχεται να ενοχλήσει Αμερικανούς αξιωματούχους, ο Σι είπε επίσης ότι η Κίνα και η Γαλλία θα πρέπει «να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες μεταξύ νομοθετικών σωμάτων και στρατιωτικών».

«Η Κίνα και η Γαλλία θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και στην αντιπαράθεση μπλοκ, ενώνοντας τα χέρια για την αντιμετώπιση όλων των τύπων παγκόσμιων προκλήσεων», πρόσθεσε ο Σι.

Η παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σήμερα υπήρξε επίσης και μια κοινή συνομιλία μεταξύ Σι, Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως σημειώνει το POLITICO, προσκλήθηκε από τον Μακρόν σε μία προσπάθεια επίδειξης ευρωπαϊκής ενότητας, ωστόσο δε θα λάβει μέρος σε πολλές από τις εκδηλώσεις μεταξύ των δύο ηγετών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πραγματοποίησε μια προσωπική της συνέντευξη Τύπου, στην οποία υιοθέτησε ένα περισσότερο αιχμηρό ύφος:

«Το να οπλίζεις τον επιτιθέμενο είναι ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου – δεν πρέπει να οπλιστεί ποτέ», είπε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «θα έβλαπτε σημαντικά τη σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας».

«Κανείς δεν πρέπει να αλλάξει μονομερώς το status quo με τη βία σε αυτή την περιοχή», είπε, αναφερόμενη στην Ταϊβάν. «Η απειλή της χρήσης βίας για την αλλαγή του status quo είναι απαράδεκτη».

Αναπαράγοντας εν μέρει, ωστόσο, και την προσέγγιση του Μακρόν, είπε: «Αναμένουμε ότι η Κίνα θα παίξει τον ρόλο της και θα προωθήσει μια δίκαιη ειρήνη, που θα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας».

Υπογράμμισε επιπλέον ότι ο πρόεδρος Σι ήταν θετικός προς το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συνομιλήσουν και πως εξέφρασε την βούλησή του να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο, «όταν οι συνθήκες και η στιγμή είναι κατάλληλες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα