ΑΘΗΝΑ
00:56
|
27.04.2024
Διπλωματική πηγή είπε στην Washington Post πως το ζήτημα των Nordstream αντιμετωπίζεται «σαν ένα πτώμα σε οικογενειακό τραπέζι» στις συναντήσεις των δυτικών αξιωματούχων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Σουηδός εισαγγελέας που ερευνά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream είπε ότι η εμπλοκή κρατικού παράγοντα στο σαμποτάζ αποτελεί το «απόλυτο κύριο σενάριο» στην έρευνα για το έγκλημα.

Η δήλωση του εισαγγελέα έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία υποδεικνύουν μια μη συνδεόμενη με κάποια κυβέρνηση «φιλοουκρανική ομάδα» ως πιθανό ένοχο.

«Πιστεύουμε ότι θα είναι μάλλον δύσκολο να προσδιορίσουμε ποιος το έκανε», είπε σήμερα ο Ματς Λιούνγκβιστ σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters. Οι άνθρωποι πίσω από το σαμποτάζ «φρόντισαν ώστε τα στοιχεία να μην δείχνουν προς μία κατεύθυνση, αλλά προς πολλές». Ωστόσο, είπε, ο τύπος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση απέκλεισε «πολύ μεγάλο αριθμό παραγόντων».

Αναφορές από αμερικανικά, γερμανικά και βρετανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν πρόσφατα υποστηρίξει ότι μια μικρή ομάδα «φιλοουκρανών» δυτών, που πιθανώς χρηματοδοτήθηκαν από πλούσια άτομα, θα μπορούσε να πραγματοποίησε το περίτεχνο σαμποτάζ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν πως ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ πιθανό.

Ο Λιούνγκβιστ είπε ότι ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται σε «ορισμένες ειδικές αποστολές» θα μπορούσαν «θεωρητικά να το πραγματοποιήσουν».

«Δεν αποκλείουμε τίποτα, αλλά το να είναι ένας κρατικός παράγοντας που βρίσκεται άμεσα ή τουλάχιστον έμμεσα πίσω από αυτό είναι φυσικά το απόλυτο βασικό μας σενάριο, δεδομένων όλων των συνθηκών», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές στους αξίας πολλών δισεκατομμυρίων αγωγούς τον περασμένο Σεπτέμβριο, καταστρέφοντας τη δυνατότητα μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Σουηδία είναι ένα από τα τρία κράτη της Ε.Ε. που διεξάγουν σχετικές έρευνες, καθώς ορισμένες από τις εκρήξεις σημειώθηκαν στα νερά της. Οι άλλες δύο είναι η Δανία και η Γερμανία.

Ο βετεράνος ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμουρ Χερς ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι η δολιοφθορά είχε διαταχθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και έγινε από μια κοινή ομάδα των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.

Η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το ζήτημα των Nord Stream αποφεύγεται προσεκτικά κατά τη διάρκεια των συναντήσεων δυτικών αξιωματούχων. Μια διπλωματική πηγή είπε ότι το περιστατικό ήταν «σαν ένα πτώμα σε οικογενειακή συγκέντρωση» που όλοι προσποιούνται ότι δεν προσέχουν. Το άρθρο ισχυρίστηκε ότι πολιτικοί στην Ευρώπη υποψιάζονται ότι η Ουκρανία ή η Πολωνία θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, αλλά δεν ανέφεραν τις ΗΠΑ ως πιθανό δράστη.

Το γραφείο του εισαγγελέας Λιούνγκβιστ δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη δήλωση για την έρευνα. Η δήλωση εξήγησε ότι το περιστατικό «έχει γίνει προφανώς μια ανοιχτή αρένα για διαφορετικές προσπάθειες επιρροής» και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει πιστά τα γεγονότα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα