ΑΘΗΝΑ
08:39
|
02.05.2024
Τουλάχιστον 34 ρουκέτες έπεσαν από το νότιο Λίβανο στο Ισραήλ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ατόμων. Η Χεζμπολάχ, κατά το Al Arabiya, δηλώνει πως δεν ευθύνεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πιο επικίνδυνη «έκρηξη» βίας από τον Ιούλιο του 2006 εξελίσσεται από νωρίς το απόγευμα σήμερα στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν, επικαλούμενα στρατιωτικές πηγές, πως έπεσαν από το νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ τουλάχιστον 34 ρουκέτες προκαλώντας τον τραυματισμό δύο Ισραηλινών 19 και 25 ετών και υλικές ζημιές στη Δυτική και Άνω Γαλιλαία.

Ο δήμαρχος της ισραηλινής βόρειας πόλης Ναχαρίγια, Ρόνιν Μαρέιλι, ανακοίνωσε πως άνοιξαν τα δημόσια καταφύγια  μετά τη ρίψη βροχής ρουκετών από τον νότιο Λίβανο.

Το ίδιο διάστημα το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar  μετέδωσε τη ρίψη ισραηλινών πυρών πυροβολικού στο λιβανέζικο μεθοριακο χωριό, Qlayle, δίχως να διευκρινιστεί εάν προκλήθηκαν τραυματισμοί πολιτών ή ζημιές.

Πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου υποστήριξαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους του σαουδαραβικού δικτύου αλ Αραμπίγια, πως δεν εμπλέκονται με τη ρίψη ρουκετών, αν και νωρίτερα  η ίδια η οργάνωση είχε εκδώσει ανακοίνωση το πρωί επισημαίνοντας πως εκφράζει «πλήρως» την υποστήριξή της στον παλαιστινιακό λαό και πως η βάρβαρη εισβολή της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ δεν έμεινε αναπάντητη από τις παλαιστινιακές οργανώσεις αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο αραβικό δίκτυο ανέφερε, επικαλούμενο πηγές ασφαλείας, πως πίσω από τη βροχή ρουκετών ήταν «παλαιστινιακές ομάδες στο Λίβανο» που δεν είναι βαριά εξοπλισμένες όπως η Χεζμπολάχ. Σημειώνει επίσης πως το σημερινό συμβάν διαδραματίστηκε κατά σύμπτωση την ημέρα επίσκεψης του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, στο Λίβανο.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της η αποστολή κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Λίβανο, UNIFIL, αναφέρει πως η κατάσταση είναι «εξαιρετικά σοβαρή» και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς κάθε κατεύθυνση.

Από την άλλη πλευρά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας με όλους τους αρμόδιους υπουργούς αξιωματούχους για να αποφασίσουν επόμενα μέτρα αντίδρασης.

Η κλιμάκωση των πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και η ένταση που κοχλάζει εδώ και καιρό στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα άλλα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης δημιουργούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» με πιθανώς απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Μαζική αστυνομική παρουσία στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για την πάταξη του φερόμενου αντισημιτισμού στα πανεπιστήμια

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης με τα 158 «Ναι» της ΝΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα