ΑΘΗΝΑ
20:12
|
19.04.2024
Δημιουργήθηκαν από τη συνεργασία του Συνεταιρισμού Οινοπαραγωγών Σάμου με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πρώτα κρασιά Kosher-Mevushal δημιούργησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πλούσιο ρεπορτάζ του Σαμιακού Βήματος, πρόκειται για κρασιά που παράγονται από τα εκλεκτότερα σταφύλια του σαμιακού αμπελώνα με διεθνείς πιστοποιήσεις, όπως τα κρασιά:

  • Todros Agaios
  • Todros High Peaks
  • Todros Samena
  • Todros Vin Doux

Ουσιαστικά για την παραγωγή τους ακολουθήθηκαν αυστηρά όλοι οι κανόνες του εβραϊκού διαιτητικού νόμου που τα καθιστούν κοσέρ (kosher/Mevusha).

Τα σαμιώτικα κρασιά κοσέρ προορίζονται για εξαγωγή στις εβραϊκές κοινότητες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, του Ισραήλ και της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον ραββίνο Αχαρόν Ισραέλ, η αρμονική συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου, εξαγώγιμου προϊόντος, βασίστηκε στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ιστορικότητα του σαμιακού κρασιού και του Συνεταιρισμού αλλά και τη μακραίωνη, ισχυρή παρουσία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην Ελλάδα.

«Μας δικαίωσε αυτή η επιλογή καθώς οι συνθήκες τρύγου, οινοποίησης και εμφιάλωσης που εφαρμόζει ο ΕΟΣ Σάμου είναι απόλυτα συμβατές με τα πρότυπα των Kosher προιόντων» τόνισε καταλήγοντας:

«Η συσχέτιση αγάπης και ειρήνης, φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους, όπως έφερε κοντά και την εβραϊκή κοινότητα με την κοινότητα των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, που τιμούν τις πατρογονικές αξίες και καλλιεργούν με κόπο τα οικογενειακά αμπελάκια, όπως έκαναν οι πατεράδες κι οι παππούδες τους…».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης καθώς και Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, είπε τα καλύτερα λόγια για τη Σάμο και την οινική παραγωγή του νησιού αλλά και τη «μεγάλη οικογένεια» των αμπελοκαλλιεργητών του Συνεταιρισμού. Όπως ανέφερε, αυτά ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στη συνεργασία για την παραγωγή κρασιών Kosher/Mevushal, για πρώτη φορά, στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας, τόνισε την ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης «υπό κώδικες δικαίου και ποιότητας» αναφέροντας:

«H δημιουργία αυτών των κρασιών ανοίγει νέες προοπτικές για το Συνεταιρισμό αλλά και τη Σάμο, το νησί του Πυθαγόρα και του Αιγαίου, να εξάγει σε όλο τον κόσμο τα σαμιώτικα κρασιά Kosher Mevushal. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή βασίστηκε στο πάντρεμα της σαμιακής παράδοσης όπως τη διατηρούν οι αμπελουργοί μας, αλλά και τις σύγχρονες διαδικασίες οινοποίησης με την επισταμένη επίβλεψη και καθοδήγηση των ραββίνων, τους οποίους και ευχαριστούμε».

Τι είναι τα κρασιά κοσέρ

Το κρασί Kosher παρασκευάζεται ακριβώς όπως και κάποιος άλλος επιτραπέζιος οίνος, με ένα επιπλέον σύνολο κανόνων που το καθιστούν σύμφωνο με τον εβραϊκό διαιτητικό νόμο. Για να θεωρηθεί ένα κρασί ως κοσσέρ, δηλαδή κατάλληλο προς πόση για τους Εβραίους πρέπει να φτιαχτεί υπό την επίβλεψη ενός ραβίνου.

 Το κρασί πρέπει να περιέχει μόνο συστατικά kosher (συμπεριλαμβανομένων των ζυμομυκήτων και των μέσων λείανσης) και πρέπει να υποβληθεί σε επεξεργασία με τη χρήση εξοπλισμού που έχει πιστοποιηθεί από τους ραβίνους. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη συντηρητικών ή τεχνητών χρωμάτων.

Το κρασί πρέπει να παρασκευαστεί – σε όλη τη διαδικασία από το αμπέλι μέχρι το κρασί – από Εβραίους, εκτός και αν το κρασί είναι mevushal, τα οποία μπορούν να φτιαχτούν και από μη Εβραίους. Ωστόσο, για να θεωρηθεί mevushal ένα κρασί πρέπει να θερμανθεί – παστεριωθεί στους 85 βαθμούς Κελσίου. Η εκτεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να απειλήσει τον χαρακτήρα ενός κρασιού και να μειώσει δραματικά το οινικό άρωμα, αλλά οι παραγωγοί έχουν αναπτύξει τεχνικές γρήγορης παστερίωσης (flash pasteurization) που ελαχιστοποιούν την επίδραση στη γεύση του κρασιού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Disiecta Membra #9: Eco, J.P. Manchette και η τελευταία ακμή της μεταπολεμικής Ευρώπης

Προσωρινή διακοπή λειτουργίας του σταθμού «Νίκαια» του μετρό στις 20 και 21 Απριλίου

Πύργος: Τραυματίστηκε 19χρονος σε αιματηρή συμπλοκή μαθητών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα