ΑΘΗΝΑ
10:08
|
25.04.2024
Η άνοδος του «friendshoring» θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο τις λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες, επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η όξυνση των γεωπολιτικών εντάσεων θα μπορούσε να διαταράξει τις διεθνείς επενδύσεις και τελικά να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη απώλεια της τάξης του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, που δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα, οι κίνδυνοι κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας αυξάνονται, καθώς οι εταιρείες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσανατολίζονται προς τη μεταφορά της παραγωγής στο εσωτερικό ή σε «έμπιστες χώρες».

Οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ χωρών που επενδύουν, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, και χωρών που δέχονται τις επενδύσεις, όπως η Κίνα, έχουν μειώσει τη συνολική διμερή διασυνοριακή κατανομή των επενδύσεων χαρτοφυλακίου και των τραπεζικών απαιτήσεων κατά περίπου 15%, ανέφερε το ΔΝΤ.

«Την τελευταία δεκαετία, το μερίδιο των ροών ΑΞΕ (άμεσες ξένες επενδύσεις) μεταξύ των γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένων οικονομιών συνέχισε να αυξάνεται, περισσότερο από το μερίδιο των χωρών που βρίσκονται πιο κοντά γεωγραφικά, υποδηλώνοντας ότι οι γεωπολιτικές προτιμήσεις ορίζουν όλο και περισσότερο το γεωγραφικό αποτύπωμα των ΑΞΕ», η έκθεση. διάσημος.

Η άνοδος του «friendshoring» θα μπορούσε να βλάψει περισσότερο τις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές, επισημαίνει η έκθεση του ΔΝΤ.

«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από τη μειωμένη πρόσβαση σε επενδύσεις από προηγμένες οικονομίες, λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης κεφαλαίων και της μειωμένης αύξησης της παραγωγικότητας από τη μεταφορά καλύτερων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας», ανέφερε.

Οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποίησαν ότι «ένας κατακερματισμένος κόσμος είναι πιθανό να είναι φτωχότερος».

Αν και οι αναδιαμορφωμένες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν δυνητικά να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός τεχνολογικού πλεονεκτήματος έναντι των γεωπολιτικών αντιπάλων, «η μεταφορά των επενδύσεων πίσω στο εσωτερικό ή σε γεωπολιτικά ευθυγραμμισμένους υπάρχοντες εταίρους θα μειώσει συχνά τη διαφοροποίηση» και θα κάνει τις χώρες πιο ευάλωτες σε μακροοικονομικούς κραδασμούς, αναφέρει η έκθεση.

«Σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν ότι οι αδέσμευτες οικονομίες θα αναγκαστούν να επιλέξουν το ένα ή το άλλο μπλοκ στο μέλλον και μια τέτοια αβεβαιότητα θα μπορούσε να εντείνει τις απώλειες», κατέληξε το ΔΝΤ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται, ποιες οι προϋποθέσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα