ΑΘΗΝΑ
23:43
|
19.04.2024
Οι όροι του δανείου περιλαμβάνουν περικοπές στις επιδοτήσεις τροφίμων και ενέργειας, καθώς και μείωση των μισθών του δημοσίου. Μέλη της κυβέρνησης πιέζουν για συμφωνία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τυνήσιος πρόεδρος, Κάις Σαϊέντ, απέρριψε τους όρους μιας διάσωσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Σαϊέντ είπε ότι «δεν θα ακούσει υπαγορεύσεις» και υποστήριξε ότι η περικοπή των κρατικών επιδοτήσεων, που θέτει ως όρο το ΔΝΤ, θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή, επισημαίνοντας ότι «η δημόσια ειρήνη δεν είναι παιχνίδι».

Η Τυνησία κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το ΔΝΤ τον Οκτώβριο του 2022 για ένα δάνειο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη της οικονομίας για μια περίοδο 48 μηνών. Ωστόσο, η συμφωνία, η οποία έπρεπε να εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2022, αναβλήθηκε αφού η βορειοαφρικανική χώρα απέτυχε να εκπληρώσει τις βασικές δεσμεύσεις που ζητούσε το Ταμείο.

Οι όροι του δανείου περιλαμβάνουν περικοπές στις επιδοτήσεις τροφίμων και ενέργειας, καθώς και μείωση του μισθολογίου του δημοσίου.

«Είναι αλήθεια ότι μερικοί άνθρωποι που δεν χρειάζονται επιδοτήσεις επωφελούνται από αυτές, αλλά μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους για να βεβαιωθούμε ότι [οι επιδοτήσεις] θα φτάσουν σε αυτούς που τις αξίζουν», είπε ο πρόεδρος σε δημοσιογράφους στο Μοναστίρ.

Τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέστειλε νέο δανεισμό στην Τυνησία, αφού ο Πρόεδρος Σαϊέντ φέρεται να έκανε εμπρηστικά σχόλια για τους Αφρικανούς μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική, προκαλώντας κατηγορίες για ρατσισμό. Πηγή της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε στο Africanews ότι το ΔΝΤ θα αντιμετωπίσει τώρα αυξημένη πίεση να μην εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης.

Αν και μέλη της κυβέρνησης της Τυνησίας πιέζουν για μια συμφωνία με το ΔΝΤ, ο Πρόεδρος Σαϊέντ επέμεινε ότι «οι Τυνήσιοι πρέπει να βασίζονται στον εαυτό τους» για να βρουν μια εναλλακτική λύση.

Η Τυνησία έχει προτείνει μείωση 26,4% των δαπανών για επιδοτήσεις στα 2,89 δισεκατομμύρια δολάρια στον προϋπολογισμό της για το 2023, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αυξήσει τις τιμές των καυσίμων φέτος, για να αποφύγει την κοινωνική οργή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα