ΑΘΗΝΑ
20:35
|
02.05.2024
Τυνήσιοι αναλυτές και ακτιβιστές δήλωσαν ότι η Γαλλία αναζητά μια «εναλλακτική» στον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ, σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα που γνώρισε η χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τυνήσιοι αναλυτές και ακτιβιστές δήλωσαν ότι η Γαλλία αναζητά μια «εναλλακτική» στον Πρόεδρο Κάις Σαϊέντ, σε σχέση με τα πρόσφατα γεγονότα που γνώρισε η χώρα. Σύμφωνα με το Middle East Monitor, αυτά τα γεγονότα περιλαμβάνουν την έρευνα των αρχών για ένα δίκτυο που συνδέεται με τη Γαλλία, το οποίο σχεδιάζει να ανατρέψει τον Πρόεδρο Σαϊέντ, και τις τελευταίες δηλώσεις του Σαϊέντ ότι ορισμένα κόμματα έλαβαν χρήματα από τη Γαλλία για να δημιουργήσουν χάος στη χώρα.

«Εξακολουθώ να επιμένω ότι η Γαλλία σκοπεύει να διατάξει την κατάσταση στην Τυνησία μετά τον Κάις Σαϊέντ, και είναι ο κύριος διεθνής παράγοντας στη χώρα, και ίσως στην περιοχή», εξήγησε ο Νουρεντίν Αλούι, ερευνητής και πολιτικός αναλυτής.

«Η Γαλλία έχει τρεις κεντρικούς στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Διαφορετικά, δεν υπάρχουν λύσεις. Η πρώτη είναι η κατάργηση του Συντάγματος του 2014 και η διαγραφή του από τη μνήμη, ανεξάρτητα από τυχόν τροπολογίες που ενδέχεται να εισαχθούν σε αυτό. Ο δεύτερος είναι να απαγορεύσει την επιστροφή των ισλαμιστών στην εξουσία εν όλω ή εν μέρει, ακόμα κι αν αποκηρύξουν τον ισλαμισμό τους και σηκώσουν τη σημαία των ομοφυλόφιλων γιατί η Γαλλία δεν θα τους εμπιστευτεί. Ο πρώτος και ο δεύτερος στόχος επιτυγχάνουν τον τρίτο, που είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή της οικονομίας της χώρας υπό την κυριαρχία, την επιρροή και την επιρροή της χώρας. μεσάζοντες γαλλικών εταιρειών, όπως ο τουρισμός, τα αλκοολούχα ποτά, οι εταιρείες γάλακτος και αυτοκινήτων», συνέχισε ο Αλούι.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, η Γαλλία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τώρα, καθώς η συμμαχία και οι υποστηρικτές της είναι διασκορπισμένοι και είναι δύσκολο να τους συγκεντρώσει γρήγορα. Επίσης, οι υποστηρικτές της στην οικονομία δεν αντιμετωπίζουν τις σαφείς ταυτότητές τους και πάντα αναζητούν πολιτική κάλυψη για τη χρηματοδότηση, και τους εξυπηρετεί ως αντάλλαγμα, έτσι δεν εμφανίστηκαν σε κανένα πολιτικό σχηματισμό. Είναι χωρισμένοι μεταξύ της ακτής, της πρωτεύουσας και των πόλεων Sfax, Gabes και Djerba για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο Αλούι θεώρησε ότι το Παρίσι: «Δεν έχει έτοιμο ηγέτη να το στηρίξει και πιστεύω ότι απέσυρε πρόσφατα τον Γκάζι Τσαουάτσι από το Δημοκρατικό Ρεύμα για να τον προετοιμάσει για αυτό το θέμα (την προεδρία της Τυνησίας) και την αμφισβήτηση της βιωσιμότητας του Συντάγματος του 2014 ως μέσο που ξεκίνησε η λύση. Το Παρίσι έχει τα μέσα ενημέρωσης στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητάς τους και ασκεί μεγάλη επιρροή, αλλά τα μέσα ενημέρωσης από μόνα τους δεν αρκούν παρά για σαμποτάζ και το κακό, και αυτό έχει αποδειχθεί. Η διοικητική ελίτ που συνδέεται με τη Γαλλία είναι επίσης έτοιμη, αλλά χρειάζεται επαρκή πολιτική κάλυψη τουλάχιστον για μια φάση».

Ο ηγέτης του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας Αχμέντ Αλ-Γκαϊλούφι απάντησε σχολιάζοντας αυτό που έγραψε ο Αλούι: «Πιστεύω ότι η σύγκρουση τώρα είναι μεταξύ Αλγερίας και Γαλλίας, συμφωνούν στον στόχο της αλλαγής του καθεστώτος σε προεδρικό σύστημα, αλλά διαφέρουν ως προς το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Σαϊέντ, καθώς και η θέση για το κίνημα Ennahda».

«Η Γαλλία πρόκειται να χάσει πολλούς πόντους στην Αφρική υπέρ των Ρώσων, των Τούρκων και των Κινέζων, άρα προσκολλάται στην Τυνησία κλπ. Πρέπει οι πατριώτες να δημιουργήσουν συμμαχίες με αυτές τις χώρες για να αντιμετωπίσουν τη Γαλλία;» ρώτησε ο ακτιβιστής Μουχάμαντ Καμίρι.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος Σαϊέντ κατηγόρησε τα κόμματα ότι λαμβάνουν κεφάλαια από τη Γαλλία για να δημιουργήσουν χάος στη χώρα, ειδικά μετά την τραγωδία Zarzis, η οποία πυροδότησε εκτεταμένη διαμάχη. Κατηγόρησε επίσης «μισθοφόρους των ΜΜΕ» ότι δημιουργούν χάος στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα